Ustupující dásně

Dobrý den, můj zubní lékař mi řekl, že se mi obnažují krčky u dolních špičáků (je to i vidět). Pevná dáseň tam má velmi malou tloušku narozdíl např. od stoliček. Prý by pomohlo naříznutí uzdičky a "zjizvení" dásně pod zubem, aby se vytvořila silnější tkáň, která bude krček chránit. Moje mamka má paradentozu a prováděli jí ten samý zákrok, ale už když byly projevy značné. Já zatím žádné obtíže nemám. Zajímalo by mne, jestli je tento zákrok jedinou účinnou prevencí (kromě toho, že budu dbát na ústní hygienu). Jestli to není zbytečné a drastické řešení. Přiznávám se, zubaře se bojím a nebyla jsem u něj šest let, takže paní doktorku podezírám, jestli si na mně nechce jen smlsnout :-) (zákrok si budu muset uhradit). Jsem připravená to podstoupit, zuby mám jen jedny, ale přesto mi to vrtá hlavou... Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nejprve bych vám ze srdce doporučila návštěvu u specialisty na zubní a ůstní hygienu - dentální hygienistku, mě osobně odvrátilo informované čištění zubů jakékoli zákroky, třeba tomu tak bude i u vás. Je to celá věda a je dobré, zaplatit si toto ošetření, dokud je čas, jaksi preventivně, dostane se vám velmi podrobných instrukcí a doporučení nejen přesné a moderní techniky čistění zubů, ale i kartáčků a mezizibních kartářků, pomůcek, past a podobně - je možné, že to odvrátí jakékoli operační řešení. Pokud ne, jistě nebude potřeba ale operace tak drastická - dásen má velkou regenerační schopnost, pokud je zdravá a její okolí také (to vám zajistí právě dent.hygiena), může se vše v dobré obrátit. Kontakty na netu nebo přímo tady: http://www.addh.cz/index.php?link_index=seznam&action=find. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: