Uvízlé těleso v krku, tlaky v oblasti krku

Dobrý den paní doktorko, přečetla jsem si příspěvky čtenářů a i přesto se zeptám na něco co zde již zaznělo. Asi 2 roky mě s přestávkami trápí pocti uvízlého tělíska (typu zrnko hrášku) v krku. Cítím to především při polykání, ale není to bolestivé. Jídlo a pití polykám normálně, dýchám normálně, nechraptím, žádná krev ve slinách. S tímto se mi občas přidávají nepříjemné tlaky v oblasti krku. Léčila jsem se 6 let se štítnou žlázou, nyní bez medikace, nicméně stále pod dohledem endokrinologa. Na sono vyšetření štítné žlázy nebylo nalezeno nic. Krk je na omak měkký. Se svým problémem jsem byla i u ORL lékaře hned na začátku kdy se potíže vyskytly (2011) a také neshledal nic zvláštního a dal mi solné kloktadlo. Jako dítěti mi vzaly nosní madle. Potíže přetrvávaly a tak jsem podstoupila rentgen kontrastní látkou se zaměřením na krk. Také se nic neukázalo. Tekutina v oblasti krku prošla bez potíží. Nechci být nedůvěřivá k vyšetřením, která jsem podstoupila, ale tohle není normální, když vím, že před rokem 2011 jsem s podobné potíže neměla. Nicméně nevím jaké další jiné vyšetření bych měla podstoupit. Kuřák nejsem, sportuji, je mi 29 let. Rakovina v rodině není. Děkuji Vám za názor a případné doporučení dalšího vhodného lékařského vyšetření.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, omlouvám se za zpoždění odpovědi, dotaz byl dnes ke mě přesunut. Pokud jste byla řádně vyšetřena na ORL a byl proveden ultrazvuk štítné žlázy a okolí s normálním výsledkem, považuji za vhodné kromě kontroly na ORL (pokud již neproběhla - trvají-li potíže od roku 2011 a poslední ORL vyš. bylo tehdy, je kontrola oblasti krku a hltanu určitě na místě...) zvážit ještě provedení gastroskopie (podá přece jen trochu jinou informaci než RTG s kontrastní látkou) a pokud by toto vše bylo v pořádku, obrátit se na RHB lékaře - zní to možná překvapivě, ale podobné potíže jsou nezřídka vyvolány problémem (zvýšeným napětím, stažením) drobných svalů v oblasti krku - léčba zaměřená tímto směrem by mohla přinést úlevu. Na postupu vyšetření se domluvte s Vaším praktickým lékařem, než se vydáte ke specialistům, vždy mějte od praktika žádanku s údaji o dosavadním průběhu potíží a výsledcích již provedených vyšetření. Přeji trpělivost při dalších kontaktech se zdravotnictvím a věřím, že se příčinu problému podaří odhalit a tím najít i vhodný postup léčby.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: