Uzel na laloku štítné žlázy

Dobrý den, již několik let mám uzel na laloku štítné žlázy, objevil se v prvních letech po 1.porodu. Poté kontroly, TSH vždy v normě, biopsie také OK. Nyní opět těhotná, v prvních týdnech těhotenství odběr krve, zjištěny protilátky anti TPO ++, TSH 0,05. Léčbu Propycilem odmítám, léky neberu. Odběry ve 4. měsíci, anti TPO jen mírně zvýšeny 63,00 a TSH již v normě, 0,95. Je nyní potřeba léčbu Propycilem, nebo se již stav stabilizoval a mohu užívat vitamíny pro těhotné s jodem? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, léčba poruch štítné žlázy je v těhotenství velmi ošemetná a musí se dobře zvážit. Konkrétně léčba Propycilem se v těhotenství obecně nedoporučuje, pouze v nutných případech za pečlivého sledování matky a plodu. Pokud jsou nyní testy normální, patrně nebude třeba Propycil užívat, ale o tom byste měla rozhodně mluvit se svým lékařem (gynekologem, endokrinologem), který zná detailně vaši situaci. Vyšší dávky jódu v těhotenství mohou mít také negativní vliv na plod, ve Vašem případě doporučuji preparáty s jódem užívat, pouze pokud máte jódu nedostatek.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: