Úzkost a extrasystoly

Dobrý den pane doktore, extrasystoly se u mě objevily přibližně před 3 lety a panická úzkost před rokem. Od mé psychiatričky jsem dostala před měsícem Citalopram Actavis 20 mg (1-0-0) a Neurol 0,5 mg, který bohužel užívám každý večer 1 tabletu. Nikdy dřív jsem žádné léky nebrala. Chtěla bych se Vás zeptat, zda může Citalopram extrasystoly ovlivnit? Od té doby, co ho užívám se HODNĚ zhoršily. Kdysi se u mě objevovaly v určitých nepravidelných intervalech, ale již měsíc je mám každý den a celý den. Začnou ráno po probuzení a také s nimy usínám (někdy mě i probudí v noci). Jsou mnohem silnější, než dřív. Nemohu sedět, ležet, mám extrasystolu jednu za druhou, až se mi z toho kolikrát zamotá hlava, odeženu je jen chůzí (nebo je při chůzi necítím). Dělá mi to velké problémy v práci, protože pracuji v kanceláři a osm hodin sedím u pc, a také večer nemohu díky nim usnout... Na holteru jsem byla pouze jednou před 3 lety, když to bylo v začátcích, žádný nález tam nebyl, od té doby jsem na vyšetření srdce nebyla. Bylo mi sděleno, že extrasystoly nejsou životu nebezpečné, tak jsem se smířila s tím, že si na ně budu muset zvyknout. Ale poslední měsíc je to už skoro neúnosné, hrozně mě omezují a mojí úzkosti to taky nepomůže. Tak mě napadlo, zda za to zhoršení může právě Citalopram? Děkuji moc za Váš názor. Vendula K.

Odpověď odborníka:

Vážená a milá paní Vendulo, určitě bych Vás poslal znovu na vyšetření srdce, protože za tři roky se může leccos změnit a je dobré to zkontrolovat. K panickým úzkostem tyhle příznaky patří, dokonce v noci, kdy se jiné úzkostné stavy uklidňují – panika je mrcha! Citalopram sám o sobě tyhle problémy nedělá, mezi jeho nežádoucí účinky to nepatří – možná naopak by to chtělo malinko zvýšit dávku, ale to je nutné projednat s psychiatričkou. V každém případě začněte u vyšetření srdce, pokud tam „nic nebude“, uklidní Vás již tohle zjištění a úzkost poleví. Držím palce a přeju rychlé zlepšení a uzdravení.

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+13 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: