Uzkost, panicke stavy, somaticke projevy

Hezky den, pani doktorko. Moje problemy zacaly cca pred rokem, kdy jsem mela prvni panicky zachvat vyvolany silnou bolesti hlavy. Od te doby jsem podstoupila radu vysetreni, ale stale mam pocit, ze mi "neco proste musi byt". Mam etapy, kdy jsem relativne v pohode a trapi me jen slabsi uzkosti, ze se "jen" bojim, aby se mi neco nestalo, ale zvladam celkem bez problemu fungovat v beznem zivote, a pak mam obdobi, kdy si vsugeruji nejakou nemoc a je to spatne. Nejvetsi obavy mam z mrtvice a infarktu (podotykam, ze je mi teprve 25 a nemam zadny predispozice k tomu, aby me toto postihlo). Dalsim strasakem je samozrejme rakovina. Jak uz to byva, mivam priznaky vseho mozneho i nemozneho. Momentalne me ale nejvice trapi zazivaci problemy. Zazivani jsem mela vzdy citlive a i pred propuknutim pp stacil mensi stres a mela jsem zaludecni neurozu. Nyni je to temer na dennim poradku, ze mam takove to motylkovani v brise, na coz jsem ale uz docela zvykla. Na prujmy nebo zvraceni nijak netrpim. Posledni cca mesic me ale casto trapi paleni zahy a jisty dyskomfort v hrtanu az po horni oblast bricha. Vim, ze je to temer jiste zpusobeno jen spatnou zivotospravou a moje spatna psychika v tom taky hraje roli, ale me jit zase napadaji nejhorsi scenare, cim by to mohlo byt zpusobeno. Vsechny tyhle moje "vymysly" mi hrozne zneprijemnuji zivot a vycerpavaji me. Znazim se fungovat normalne (pracuji na OSPOD, studuji druhou VS, planuji rodinu) ale zit "normalne" je pro me hrozne vysilujici. V podstate neziji vubec jako vetsina lidi v mem veku. Neumim si predstavit, ze bych sla nekam za zabavou atd. Nejezdim na dovolene, nebavi me vylety a celkove nedokazu delat veci, ktere jsem driv milovala, protoze se bojim, ze se muze kdykoliv neco stat a ja nebudu blizko domova, popr. nemocnice. Moji nejvetsi hruzou je, ze najednou proste umru nebo ze se z te predstavi znicehonic zblaznim. Dochazim k psychiatrovi, uzivam asentru 1mg a v pripade nouze mam neurol, ale ten uzivam velice vyjimecne. Omlouvam se, ze jsem se tak zdlouhave rozepsala, ale potrebovala jsem se i tak trochu vypovidat. Mela byste pro me treba nejaky tip, co bych jeste mohla delat, abych se trochu uklidnila, popr.jaka vysetreni by mi dodala vetsi pocit jistoty, ze mi nic neni, protoze moje racionalni ja, ktere je vsak vetsinou utlumeno tim panickym ja vi, ze mi neni nic a jestli mi neco je, ze to pravdepodobne nebude nic, na co bych mela umrit. Mockrat dekuji a preji pekny den.

Odpověď odborníka:

Je dobře, že jste již léčena. Popsané pálení žáhy a žaludeční nervozita může být důsledkem popsaných psychických obtíží a také si myslím, že se nejspíše o nic závažnějšího nejedná. Z tělesného hlediska tyto obtíže (pálení žáhy, žaludeční dyskomfort) může způsobovat především nedomykavost jícnového svěrače (přechod jícen/žaludek)a/nebo infekce žaludeční sliznice bakterií Helicobacter pylori. Ozřejmit, zda je jícnový svěrač a žaludeční sliznice v pořádku, lze pomocí gastroskopického vyšetření, také lze zkusmo předepsat léky na snížení kyselosti žaludeční šťávy a infekci H.pylori lze vyšetřit také z krve či stolice, a následně cílené přeléčit. Zvažte proto návštěvu u Vašeho praktického lékaře, aby určil, jestli není vhodné vyšetření/léčbu provést.
Co se týká dlouhodobého ovlivnění psychiky, může pomoci relaxační cvičení (jóga, ale i Pilates nebo taiči nebo vlastně jakékoli cvičení, které Vám navodí psychickou pohodu), psychoterapie a/nebo autogenní trénink. Co se týká obav z různých vážných nemocí a stavů, někdy také pomáhá si připomenout, že naše tělo je velmi důmyslné v ochraně a obraně před takovými událostmi, a spoustu toho zvládne zastavit a zhojit již v zárodku. Také přeji hezký den.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: