Uzkost, slabost,bolesti hlavy = deprese?

Dobry den, chci predem podekovat za tento napomocny webovy server, ktery mi pomohl se dozvedet spoustu zajimavych informaci. V navaznosti na to bych se Vas rada zeptala na muj dlouhotrvajici zdravotni stav, ktery mi bohuzel nedava klidu do zivota. Jedna se o to, ze mi jiz rok neco je, a to "neco" je zvlastni stav ( ma psycholozka tomu rika uzkost ), ja bych to vystihla spis - nevolnost, spatne dychani, strach o existenci, zvlastni myslenky na to nejhorsi co se muze prihodit atd..Tento stav vecinou trva kdyt nejsem v blizkosti domova, tzn.-bezpeci. Nejcastejsi stavy jsou doprovazeny prave myslenkama "co , kdyz se mi to stane opet?Radej zustanu doma...". Je mi z toho na nic a kdyz si vzpomenu, ze driv tohle me nikdy nepotkalo, tak bych si prala,aby to uz pomynulo. Na ruznych vysetreni jako je EKG, EEG, CT - mozku a MR mozku - jsem jiz byla a vse je v poradku. Ma neurozlozna me poslala za psychologem, kde jsem skoncila. Nemuzu rict, ze mi navstevy u nej pomahaji, jediny co musim rict, predepsala mi leky Wellbutrin SR, ale pote, co jsem precetla pribalove informace, nevim, zda s tim mam zacit, a jesli te me stavy neodezni jinym zpusobem. Prosim, co by jste mi na to doporucila, pripadne - jak se v takovych stavech mam zachovat "cistou hlavu"? Ja uz z toho jsem znicena, tizi me to a nemam na nic ani chut ani naladu, naopak-mam divne myslenky,jesli tohle nekdy prejde, a pokud ano, kdy... Uz snad i prestavam verit, ze ano. A chodit porad k Dr.,na vysetreni krvi, a t.d.., tak si pripadam jim asi taky divne, ze chodim se vysetrit a pritom mi nic neni.. Ale na druhou stranu na to mam pravo, a oni mi to doho nemuzou mluvit... Prosim, poradte mi. Dekuji moc, a predem se omlouvam za tak rozdahlej e-mail. S pozdravem, Martínková.

Odpověď odborníka:

Krásný den.Není pravda,že Vám nic není.Pravděpodobně trpíte tzv.úzkostně-depresivní poruchou,součástí je všudypřítomný pocit jistého dyskomfortu,vnitřního napětí,vtíravých myšlenek..Člověk se pohybuje jakoby oddělen od ostatního světa,v tom jeho nefungují racionální argumenty,zato se to hemží obavami,zneklidňujícím vnímáním čehokoliv.Po nějaký čas je bezpečím domov a rituály,ale to se může narušit.Myslím,že vhodná léčba psychofarmaky je u Vás opravdu důležitá.Příbalové materiály jsou tím podrobnější,čím kvalitnější je příslušná zodpovědná firma.Váš psychiatr o vedlejších účincích ví,jistě bude otevřen konsultaci o snášenlivosti,není třeba se léků bát.Psychoterapie je v tomto období podporou,ale musí být vedena citlivě,nenásilně.Při pečlivém užívání léku se Váš stav začne projasňovat,nebude to "mávnutím proutku",ale jistě to zaregistrujete-třeba jen klidné chvíle,jisté nové naděje..Vydržte a nemějte zbytečné starosti-Vaše porucha je častá,i když se o ní lidé ostýchají hovořit.Rozhodně nejde o projev hypochondrie nebo slabé vůle

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Podekovani | Od: Olga Martínková | 9.3.2011 09:48
Dekuji mockrát za Vaší odpověď a radu.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Když se řekne srdeční infarkt
Články: Když se řekne srdeční infarkt
Srdeční infarkt je běžně...
Za problémy s nadváhou se mohou skrývat nemoci
Články: Za problémy s nadváhou se mohou skrývat nemoci
Štíhlí lidé mají většinou...
Parazitární nemoci kůže (3. díl)
Články: Parazitární nemoci kůže (3. díl)
Štěnice jsou ploché...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: