Úzkost po smrti bratra

Dobrý den, v mém životě se stala opravdu nepředstavitelná věc, která mi změnila život. Vím, že v pořádku hned všechno nebude a smutek mě asi bude provázet už celej život, ale trápí mě, že se projevujou i jiné problémy - na těle. Víte, zemřel mi brácha, můj nejlepší kamarád. Bylo mu pouhých 26 let a nebyl nemocný. Ve spánku mu selhalo srdce a ani po pitvě se přesně neví proč - jen podezření. Ve zprávě má napsáno "akutní srdeční nedostatečnost", ale zároveň je také uvedeno podezření na nějaký spasmus věnčitých tepen nebo něco takového. Neměl nikdy žádné problémy, nebyl unavený, nekouřil, žil celkem zdravě, nebyl v poslední době nemocný a přesto náhle zemřel. Je to šílený!!! V životě by mě nenapadlo, že se něco takového může stát a hlavně, že se ani pořádně nezjistí, co se stalo... Embolie byla vyloučena. S tím souvisí můj problém. Mám strach. Najednou si člověk uvědomuje, co všechno se v životě může stát. My celá rodina jsme na základě toho byli posláni na kardioologii. Zatím jsem byla jen na EKG (mám pouze zkrácenou PQ křivku - nevím co to je, jinak vše v pořádku, doktor mi k tomu nic neřekl). Čeká mě ECHO a ERGO. Ale poslední dobou nespím a v noci mě bolí na prsou a mám pocit, že mi strašně buší srdce. Ale máme doma tlakoměr a většinou mám tep do 80 a tlak v normě nebo mírně nízkej. Ale mám pocit, že se mi točí hlava, je mi strašně úzko. Popravdě, mám strach, že mi selže srdce. Že se to může kdykoliv stát. Do té doby, než se to stalo, mi většinou nic nebylo. Občas mě píchalo na srdci, ale mám pocit, že to je ze sportu nebo z dlouhého sezení. Víte, je to šílený, vůbec nevím, co s těmi pocity dělat. Většinou teď jdu spát až v noci, abych byla unavená, ale nemůžu usnout, tak radši vstanu a čekám dokud se nezačne rozednívat (tzn. například 6 hodin v noci nespím, procházím se nebo tak), protože když je světlo, tak problém se spánkem nemám. Je to psychika! Tohle se stává tak 3x do týdne. Proto jsem se chtěla poradit, co s tím. Byla jsem u svého praktického doktora. Byl mi dán na dny, kdy mi je úzko, Neurol 0,25 - vůbec mi nepomáhá, navíc se nemá používat dlouhodobě. Používám občas volně prodejný doplněk stravy Dormian, ale ten také nepomůže, protože i když jsem šíleně unavená, tak neusnu, protože se bojím. Lékař mi jinak řekl, že mi může pak předepsat nějaký silnější lék, ale můj kamarád (právě vystudovaný doktor) říká, že to jsou staré driáky, které už se dneska moc nedoporučujou - můj praktik je dost starý pán. Ten můj kamarád mi pouze doporučil Guajacuran - může mi ten pomoci??? Ještě jsem ho nezkusila. Vůbec nevím, jak dál, prosím o radu. Ani neznám žádného psychologa a můj doktor mě poslal k psychiatričce, ale ta mi také předepsala Neurol a jen mi řekla, ať cvičím, třeba aerobic. Budu ráda za jakoukoliv radu. S pozdravem Marie

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Marie! Přikláním se za to, ať absolvujete předepsané testy (EKG, ergometrie, echo), tím nemůžete nic zkazit a lze vyloučit řadu srdečních chorob. Souhlasím ale s Vámi, v tomhle případě hraje nejspíš prim narušená psychika. Za to se nemusíte stydět, úmrtí blízkého člověka je vždy velmi obtížná situace a zvláště, když byl mladý a zdravý a zemřel náhle, bez vysvětlení. Velmi Vám schvaluji, že nechcete brát anxiolytika jako Neurol. Osobně bych doporučil najít si co nejdříve psychoterapeuta a začít se věnovat psychoterapii. Musíte se připravit na to, že tam pravděpodobně budou fin.požadavky ze strany terapeuta, ale právě on Vám dokáže nejlépe pomoci. Problematické období bych překlenul dočasným užíváním antidepresiv s anxiolytickým působením, tedy např. SSRI Citalopram. (předepíše praktik nebo psychiatr). Věnujte se duševní hygieně (alespoň ráno a večer dechové cvičení). Neodkládejte hledání terapeuta, samo o sobě Vám může trvat nejěkou dobu, než někoho najdete a domluvíte se s ním.

 
Líbí se vám odpověď?
+8 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: