Uzkost vlivem hormonu

Dobrý den, pani doktorko. Mela bych na Vas dotaz. Od února jsem se léčila euthyroxem 50 na hypofunkci stitne zlazy. Uz po 4 tydnech jsem začala mit potíže typu svirani hrudi, bolesti hlavy, dale se to stupnovalo v prujmy, hubnuti a nechutenstvi. Ma hypof-ce byla jen lehce snizena Tsh 8, ostatní hodnoty v norme. Kdyz jsem lekarce potíže sdelila, nedbala jich a leky jsem mela brat dal, pricemz hodnoty v tu dobu jiz byly davno v norme. Po dohode s novou endokrinolozkou jsem leky vysadila (hodnoty Tsh 2,4 a ft 4 norma), rychle jsem hubla a nemohla spat. Rovněž jsem vysadila Hormonalni antikoncepci na zadost endokrinolozky. Je mozne, ze uzkosti pretrvavaji na zaklade hormonální nerovnovahy a mam pockat na to, az se to srovna? Mate z praxe takovou zkusenost? Uz 3 tydny po vysazeni euthyroxu mi bylo mnohem lepe a ted s vysazenim HA se stavy vratily (velke palpitace v noci, rano brzy vzhuru atd.). Dostala jsem neurol 0,5 , jen nevim jestli je to to prave a jak casto se smi. Moc dekuji Temer od cervna jsem mela priznaky hyperfunkce, ktere se bohuzel v tech vedrech zhorsily. Stitna zlaza je co do velikosti, struktury tkane a a dle celeho UTZ naprosto v poradku. Rovnez protilatky 0. Je mozne, ze mi ted telo pracuje zrychlene a musim pockat, az to odezni? Pripadam si hyperaktivní a pritom v zapeti dost vycerpana. Pred zahajenim lecby euthyroxem jsem vubec zadne potize nemela. Ted jsem celkove hrozne rozhozena po strance metabolismu. Budu vdecna za Vasi odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, bohužel, někdy se stává, že pacienti na léčbu regují paradoxně a není dlouhodobě udržitelná. U Vás jako mladé ženy bych při hodnotě TSH 8 také léčbu nasadila. Nicméně, pokud se po vysazení Euthyroxu hodnoty TSH časem opět nezhorší, mohlo se jednat o přechodný hormonální výkyv, na který léčba nutná není. Pokud se hodnoty opět zhorší, je možné ještě zkusit jiný preparát na trhu - Letrox. Jinak se dá říct, že všechny hormony mají vliv i na psychiku, tudíž změny v léčbě hormony štítné žlázy i hormononální antikoncepcí mohou mít vliv na Váš spánek i celkový pocit pohody. Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: