Uzkostná porucha ,panický starch

Dobrý den mám dotaz před několika lety jsem začala trpět uzkostí a panic.strachem po porodu jsem měla 14dní deprese určitou dobu jsem brala antidepresiva pak přestala pak zase chci se zeptat jelikož nechci brát pořád existuje nějaký lék ktarý by zabral hned a po cca 2 dnech se vysadil prostě se bral jen při potížích brala jsem Neurol ale ten je návykový problémy už přes rok nemám nic neberu ale jsem pořád nerovozní a existuje i něco na nervozitu ale třeba jen taky jednou týdně 2y s i vzít prostě jen při větších obtížích děkuji Martina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, je dobře, že máte tento zájem. Obecně buď léky fungují hned a jsou návykové, nebo s prodlevou a návykové nejsou. Jinak je můžeme rozdělit na: 1) potřebuji snížit existující potíží - už jsou = návykové 2) chci, aby potíže nebyly a budu užívat profylakticky = nenávykové, netlumí...přesný opak. Cílem profylektické léčby také je, aby šly léky vysadit a potíže se nevrátily. To vám léky jen při potížích nezajistí. Tedy obecně - raději doporučuji brát něco (antidepresivum) 12 měsíců denně v dostatečné dávce, aby potíže nebyly ... pak je menší šance, že se bez léků vrátí. Z nenávykových jen při potížích - např. hydroxyzin (Atarax), ale výše zmíněné vám nezajistí. Zdraví Luboš Janů

MUDr. Luboš Janů Ph.D.
MUDr. Luboš Janů Ph.D.

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Ambulance Smrková ulice, Plzeň

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: