Velmi časté záněty

Dobrý den, už dva roky, mám velké problémy se stále se vracejícími záněty dutin, záněty zvukovodu, angíny a zánětu hrtanu. Nejdřív se mi tyto nemoci objevili vždy v rozmezí dvou týdnů a po úplném vyléčení a čistém RTG, jsem byla vždy pul roku zdravá, ale teď nevydržím být zdravá déle jak dva měsíce. A bohužel se mi do toho ještě vždy vystřídá zánět v dásní. Prosím nevíte čím by to mohlo být? Antibiltika jsem užívala vždy jiná : amoksiklav, klacid, ospen, augmentin, penicilin, ale už je užívat nechci, díky nemoci a antibiltikam jsem zhubla pět kilo a nyní je má váha 40kg. Moc děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Jednoznačnou odpověď Vám, takto po internetu, dát bohužel nemohu. Jistě byste měla být pečlivě vyšetřena na ORL, aby se vyloučilo eventuelní ložisko infekce, které by mohlo vést k opakování problémů. Pokud jste tedy ORL vyšetření již neabsolvovala, doporučuji jeho provedení, stejně tak je na místě vyšetření Vaším zubním lékařem. Pokud jste nemocná v zimních měsících á 2 měsíce, ještě bych v tom neviděla zásadní problém. V populaci je na podzim a v zimě velký výskyt infekčních onemocnění horních cest dýchácích. Někdo je k těmto infekcím náchylný více, jiný méně. Za to zodpovídá zejména náš imunitní systém, ale podílí se i řada dalších faktorů (naše životaspráva a strava, fyzická a psychická zátěž, prostředí, ve kterém se pohybujeme ad.). Zkuste se tedy zaměřit i na tyto faktory, jestli není něco ke zlepšení. Můžete preventivně užívat prostředky k podpoře imunity (od vitaminů po různé specializované přípravky). Lze také zvážit vyšetření na alergologii-imunologii. Jste-li hubená (a s váhou 40kg nejspíše ano), může i toto přispívat k nižší odolnosti vůči infekcím. Nadbytečné užívání antibiotik jistě vhodné není, ovšem pokud je skutečně přítomna komplikovaná bakteriální infekce, vyhýbat se jejich užívání by bylo ohrožující. Váš lékař musí po komplexním zhodnocení situace pečlivě zvážit, zda je nasazení antibiotik na místě. Když už antibiotika užíváte, je nutné je brát přesně a určitou dobu a také si dopřát dostatečnou rekonvalescenci, jinak hrozí návrat onemocnění či jiné komplikace. Nečekejte, že jeden lékař Váš problém okamžitě vyřeší a Vy budete celý rok zdravá, ale snad se Vám podaří situaci alespoň částečně zlepšit. S pozdravem.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: