Vleklá bolest v krku

Dobrý den, jsem nemocná již 3 týdny. Bolestivé krční uzliny, velké afty v puse. Diagnóza: Aftózní gingivostomatida či herpetická. Dostala jsemnejdříve 4 dny V-penicilin, potom vysazen a nasazen herpesin, po třech dnech přidán rovamycin na 10 dní, po 7 dnech přidán bioparox. Diagnostikován zánět dutin. Suchá rýma, tvoření krvavých a žlutých krust v nose.Ve výtěru z aft a stěru jazyka pouze Streptococcus viridans +++. Nyní nanovo bolest krku. Pálení jazyka. Trochu červený krk, jakoby přesušený, ráno smrkám rýmu vždy s krví. Stále se mi dělají stroupky v nose a stékají mi v krku hleny. Poraďte co dál. Kam se mám obrátit. Byla jsem na ORL v nemocnici, ty mě předali na infekční a zase praktikovi, který neví co s tím. Udělal mi dnes zas výtěry a že mám přijít ve středu. Prosím poraďte co dál. děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, jakou máte lokální léčbu. Přesušený nos často pomáhá mazat (na okraj nosních dítek namazat nosní mast), pokud se v dýchacích cestách tvoří hleny, často pomáhá užívat léky na ředění hlenů (v sirupu nebo kapkách, jsou to léky "na vlhký kašel"). Doma zvlhčovat vzduch (mokrý ručník na topení), aby nebyl příliš suchý - to také pomáhá na suché sliznice. Přijímat dostatek tekutin (cca 2,5 litru). Kromě antibiotik a antivirotik může na bolestivé afty a pálení vkrku pomoci kloktat slanou vodu, případně dezinekční roztok. Konkrétní přípravky poradí v lékárně. A je vhodné dbát na dostatek vitamínů, hlavně C (nepřímo vliv na hojení sliznic) a B (může nepřímo ovlivnit tvorbu aftů). Jinak pálení jazyka jako takové se objevuje při nedostatku železa - možná to je dílčí příčina Vašich obtíží (nedostatek železa se vyšetřuje z krve).

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: