Vleklé problémy s močovým měchýřem

Dobrý den, již několik dní mě trápí zpráva od doktorky z urologie. Nemůžu spát a mám dojem, že do doby, než budu mít výsledky, snad nedospím strachy. V září roku 2012 jsem byla s opakujícími záněty močových cest na cystoskopii, kde paní doktorka řekla, že jsem zdravá, nález normální. Ovšem mé problémy s močením (časté močení, nutkavé močení, pocit na močení i po opuštění toalety, jindy naopak zcela bez potíží) trvaly tak dlouho, až jsem se rozhodla změnit urologa. Po první návštěvě jsem odcházela s brekem. Pan doktor mi moc nevysvětlil, co mi vlastně je, protože zřejmě sám neví prozatím, ale sdělil mi, že můj močový měchýř vypadá jako u muže s prostatou, ve zprávě mám napsáno: v sed. čet. epitelie, Sliznice trigona s metaplastickým povlakem, mm dostatečná, ústí na řase, vlevo štěrbina, vpravo stadiom, ostatní sliznice hyperemická a hrubě trabekulizována...Ré: strictura urethrae levis, trigonitis chronica vs metaplastica, HPV - HR, susp. neurogenní mm, nephropathia NS...nerozumím ničemu, jen tomu HPV, protože jsem po konizaci děložního čípku a vím, co to znamená, pan doktor se ptal zda jsem někdy měla reflux ledvin, nikdy, boreliózu, taky ne...jediné, co vím, že jsem několik let docházela na nefrologii, ale pouze na kontroly, jelikož se mi jednou objevila krev v moči, ale nikdy se nezjistilo z čeho, od té doby vše v normě, jsem rok po císařském řezu, nemohlo se stát něco při něm? Já se nejvíce bojím rakoviny, vím, že může jít i o nádor mimo močový měchýř, který toto způsobuje. Jaký je váš názor na to? Může toto způsobit například nějaká bakterie? Brali mi krev, moč, dělali sono, mám ve zprávě napsáno i cy fskopem...výsledky až za 14 dní , ještě jsem vyplňovala mikční kartu za 24 hodin. Děkuji za váš názor.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Lucie. Podle cystoskopického nálezu máte sliznici močového měchýře chronicky zanícenou - poukazuje nato zvýšené prokrvení sliznice, taky zúžení močové trubice. Metaplazie sliznice je již změna typu buněk výstelky močového měchýře a jedná se o histopatologický výraz- tzn., že až histolog či patolog pod mikroskopem pozná, zda jsou buňky sliznice pozměněné. Z pouhého cystoskopického vyšetření to poznat nelze. Proto musíte být trpělivá a vyčkat výsledků histologie. Metaplazie ještě není rakovina, ale je to změna oproti normálu a může takto změněná sliznice zvrhnou v nádorové bujení. Doporučuji: vyloučit chlamýdiou a ureaplzamatickou infekci, v případě pozitivního nálezu jiléčit antibiotiky (makrolidy, tetracykliny). Pokud kouříte, měla by jste zanechat kouření - je totiž popsáná jasná souvislost mezi kouřením, chronickým zánětem či tumorem močového měchýře.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: