Voda v koleni

Dobrý den. Je mi 48 let, měřím 175 cm a vážím 77 kg. Již 5 měsíců mě trápí intenzivní tvorba výpotku v pravém koleni. Na konci léta po dlouhodobém klečení mi při jednom pokleku silně zabolelo v koleni. Bolest pozvolna ustoupila až po cca 5-ti min. Poté asi po 1-2 týdnech se pozvolna vytvořil výpotek natolik, že jsem neohnul nohu v koleni. Praktický lékař mi punkcí vytáhl 100 ml výpotku a zároveň přímo do kolene vstřikl kortikoid. Ten zabral, ale po 2 týdnech se výpotek opakoval - po 2 dnech byl opět na nějakých 80 ml. Následně jsem to již řešil přes primáře ortopedie. Meniskus ani vazy se mu nezdály poškozené - opět punkce, ale bez kortikoidu, již druhý den stejný stav. Řekl mi, že jedině ASK ukáže. Po týdnu jsem vše řešil ještě přes jiného ortopeda - opět punkce a tentokrát zase kortikoid přímo do kolena. Opět 2 týdny jako zdravé koleno a pak silně výpotek. Odhodlal jsem se tedy jít zpět k onu primářovi s tím, že se již domluvíme na ASK. K mému překvapení mě poslal za reumatologem. Ten mi "odhadnul" diagnózu reaktivní artritidu, do hýždě píchnul kortikoid a nasadil Metypred 2/0/0 4mg tablety, které již beru cca 1,5 měsíce - výpotek je zanedbatelný. Po záměrném pozvolném snižování Metypredu se výpotek vrátil. Nato znova kortikoid do hýždě a návrat na 2/0/0 4mg Metypredu. Za 3 dny se výpotek vstřebal a koleno nyní vypadá jako zdravé - chůze i poskoky bez problémů. Jinak hned na začátku problému RTG - negativní. Rozbor krve: CRP 24,1 , RF 10, ASLO 208,3 , kyselina močová 258. Krevní obraz dobrý. Ani jednou mi nebyl výpotek zaslán na laboratorní posudek ani po mém naléhání. Vždy byl jantarově čirý! Jedna veliká zajímavost - před 11-ti lety jsem měl úplně stejný problém u tohoto kolena. Tenkrát mi to ale vyřešila jen jedna injekce kortikoidu (přímo do kolena). Celých 11 let nebyl problém - sportuji, hraju badminton. Budu moc rád, když mi napíšete Váš názor. Ještě Vás chci poprosit, jak je to s alkoholem a cigaretami na množství mnou odebíraných kortikoidů. Zkušený reumatolog mi řekl, že s alkoholem není problém a navíc v návodu Metypredu není o tom ani zmínka. V lékárně mi ale opakovaně řekli, že bych neměl pít ani kouřit, takže nevím na čem jsem ... já si za týden dám tak 2 x po 1 lahvi 0,7L suchého vinka, 1 x hospodu s 5-ti pivy. Kouřím asi 4 cigarety denně. Vím že piju docela dost a že to není moc zdraví. Přesto, může to nějak ponížit účinnost kortikoidů? Předem moc děkuji za názor.

Odpověď odborníka:

Laboratorní hodnoty jsou jen nepatrně zvýšené, nejsou nijak nápadné. K hodnocení v tomto směru se musí vyjádřit revmatolog při nálezu kolena a výpotku v koleni. Anamneza, vznik potíží po drobném úrazu s následným výpotkem spíše svědčí o možnosti postižení jednoho z menisků, popřípadě zhoršení možné existující artrozy kolena. Vhodná by byla ortopedická kontrola a provedení vyšetření magnetickou rezonancí k vyloučení poranění měkkých tkání uvnitř kolena. Alkohol opravdu při užívání jakýchkoliv léků nelze doporučit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: