Výhřez meziobratlové ploténky

Dobrý den je mi 19 let a více jak 4 roky se věnuji cvičení v posilovně. Po celé 4 roky bez jakýchkoliv problémů, vždy jsem byl aktivní sportovec + práce na statku, která mi nikdy nedělala problém. Bohužel v říjnu 2015 mě při cvičení mrtvého tahu projela velká bolest v zádech (v oblasti beder) Hned ten den jsem šel k fyzioterapeutovi, který mi naučil cviky pro úlevu od bolesti a doporučil mi zatím necvičit. Bohužel jsem jeho radu ignoroval a cvičil dál. V prosinci se stav zhoršil tak, že jsem se nemohl ohnout a zvednout z postele. Navštívil jsem Fakultní nemocnici v Plzni, kde mi byl na vyšetření CT nalezen výhřez meziobratlové plotenky (viz. Příloha). Po 3 měsících klidu a návštěv fyzioterapeuta jsem byl bez bolesti a od neurochirurga jsem dostal povolení začít znovu lehce cvičit (začátek března 2016). Začal jsem znovu cvičit cviky, kde jsem se co nejvíce vyhýbal ohybum a namahani spodní části zad a věnoval se zesílení středu těla + jsem začal znovu pracovat na statku. Bohužel po 3 týdnech je bolest zad zpět. Bolest je jen v místě výhřezu nikam nevystřeluje ani nikdy předtím nevystřelovala. Chci se zeptat, jestli je možné, aby se plotenka vrátila zpět na své místo (omluvte můj laicky podaný dotaz) a já se mohl aspoň z části dále věnovat posilovně a své práci a jaký máte názor na můj případ je v budoucnu nutná operace ? Bohužel neznám nikoho ve svém věku, kdo by měl stejný problém. Předem moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Pavle Výhřez ploténky působí bolesti lokálně v zádech ale většinou je spojen i s vyzařováním dále do končetiny, pokud působí i dráždění nebo tlak na nervový kořen. To je hlavní problém a riziko výhřezu- že poškodí i trvale tuto strukturu. Pokud je bolest lokální- může to být příznivější varianta, že se tlak n a kořen neobjevuje. 4ást tkáně ploténky, která se vyhřezla z praskliny vazivového prstence i chemicky dráždí míšní obaly v daném mstě a to je zdrojem té ostré složky bolesti. Tkáň se nezasune většinou zpět, ale časem dochází k rezorbci- vstřebání. To j podkladem ústupu potíží při neoperační léčbě, která má vždy přednost. Předpokladem je ale opravdu klidový režim. Potom je cviky s lehkým protažením zádových- paravertebrálních svalů do ohybu- klubíčka. Nedělat rotační věci, nezdvihat břemena- a to ani v sedu, kdy je zátěž na ploténku násobkem zátěže ve stoji. Pomáhají analgetika, někdy i protizánětlivé léky- i v podobě obstřiku ke kořenu . PO vyhojení výhřezu může ale v budoucnu dojít k novým výhřezům. Prevencí je jen vhodné zatěžování. Vhodné cvičení. Nález na CT je na ploténku ale poměrně orientační, většinou není tak spolehlivě vidět rozsah. Při úvaze k operaci pod je potřeba provést přesnější vyšetření- to je někdy CT po aplikaci kontrastní látky do páteřního kanálu nebo magnetická rezonance. Náhlá bolest po zátěži v zádech ale je dáno i např blokádou páteře, která na RTG, MR vidět není. Lze ji poznat a odstranit metodami myoskeletární, manuální medicíny- provozují někteří neurologové, ortopedi a RHB lékaři. J e možné že nové potíže jsou způsobeny touto příčinou. Vedle klidového režimu, jen omezených cviků doporučuji ještě toto vyšetření a ošetření a zvážení doplnění zobrazovacího vyšetření páteře. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: