Výhřez plotének

Dobrý den, prosím o radu, téměř půl roku jsem v PN pro bolest v bederní páteři, absolvovala jsem několik rehabilitací, avšak příčina bolesti - vyhřezlé ploténky - mi byla zjištěna teprve nyní, dle nálezu MR chondrosa disku L5-S1 s lehkou retrolisthesou těla L5 do 2-3 mm a levostrannou paramediální až dorsolaterální extrusí šíře až 9 mm s tlakem na kořen S1sin., chondrosa disku L1-2 s objemnou levostrannou paramediální extrusí šíře 7 mm., poč. chondrosa disku Th12-L1 s bulgingem a retromarginální intraspongiosní herniací do zadní dolní krycí lišty těla Th12. Hraniční šíře kanálu páteřního, M.Scheuermann Th-L přechodu, plošná kyfotizaze. Není mi ještě ani 30 let, a mám pocit, že už asi nemám nárok na normální život bez bolesti. Nyní čekám na neurochirurgické posouzení před příp. operací.Prosím o Vaše názory a zkušenosti, zda mi v tomto stavu může ještě něco pomoci než pouze operace. Vyzkoušela jsem Dornovu metodu (mám chybné postavení kyčlí a levou nohu o 7 mm kratší), terapeut však nebyl příliš zkušený, můžete mi laicky vysvětlit můj nález a poradit metodu, která by mi mohla pomoci, příp. doporučit odborníka, mám strach aby se můj nález ještě nezhoršil. V současné době nejsem pro přetrvávající bolest schopná cvičit. Předem moc děkuji za odpověď. Pavlína

Odpověď odborníka:

Dobrý den, neurochirurgické posouzení je v tomto případě velmi jistě namístě a je vysoce vhodné. Neurochirurgické pracoviště v Liberci je na vysoké ůrovni (zejména v operacích plotének) a plně bych jim důvěřovala. Dornovu metodu mohou zkoušet lidé s menším postižením, u vás už určitě nebude ted ůčinná (máte velké výhřezy plotének i s útlakem nervů, které už nebudou reagovat ani na léky ani na rehabilitace, je nutné je operačně uvolnit a udělat jim v okolí místo - což je podstata budoucí operace.) Zajisté by bylo dobré podrobit se operaci, pokud vám ji neurochirurg doporučí, prodělat rehabilitační léčbu po ní (nejlépe v nějakém specilizovaném ůstavu, zaměřením na vaši problematiku - aktivně se na toto ptejte, se kterým spolupracuje vaše neurochirurgické pracoviště?) a poté, až dojde k určité stabilizaci stavu, můžete zkoušet jiné doplnkové metody, kterými Dornova metoda je, ale rozhodně POUZE v rukou zkušeného a certifikovaného odborníka!!!! Dornova metoda ale není zdravotnická metoda, provádí se mimo zdravotní ůstavy, tam jsou specializovaní na jiné metody - nejlepší by bylo vyšetření rehabilitačním lékařem a akceptovat plně jeho doporučení. Ale toto bych nechala až po operaci, která je ted prioritou. Člověk bez zkušeností spíše může jen ublížit, proto bych vyhledávala jen akreditovaná pracoviště rehabilitace, pokud jdete k někomu, kdo metodu JEN absolvoval, nechala si před ošetřením ukázat specializační diplomy a pověření a ptala se na délku zkušeností s pacienty, vaše zdraví je to nejcennější co máte. Vyčkejte ted výsledku neurochirurgické konzultace, obávám se, že bez operace se váš stav nezlepší a potom můžete zabojovat v rehabilitaci. Do doby, než bude operace mít jasné datum, žádejte u neurologa rozhodně o léky na bolest. V dnešní době jsou ůčinné léky, aby žádný člověk nemusel bolestí strádat, popř.se obratte na Ambulanci léčby bolesti, její místo a kontakt na ni si vyhledejte zde: http://www.linkaprotibolesti.cz/index.php?id=0500. Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: