Vyklenuti meziobratlove plotenky l5 s1

Dobrý den, mam 2 měsíce palpační bolest na levé straně bederni pateře, vystřelující pod palec levé nohy, do paty a někdy mě brní ploska, ct nález:L5 S1- Lehké vyklenuti plotenky dorsálně a oboustranně foraminálně, mediálně do šíře 4mm s mírným tlakem na duralní vak. Kořeny oboustranně v těsném kontaktu s ploténkou. Foramina lehce zúžena. MOP mírně snížen dorsálně.Páteřní kanál VD 16mm. Rtg: napřímená bederní lordóza, naznačená dextroskolióza 5 bederních obratlů.Těla obratlů nesnížena, bez posunů.Mírné snížení MOP L5/S1.Spondylartróza s masimem v segmentu L4-S1. Je možné dostat vhodnou rehabilitací ploténku do původního stavu?, nebo jak mi na neurologii řekli, že se tento druh poškození zpravidla nevrací?Je mi 37 let, pravidelně cvičím, běh mi nebyl doporučen, nechci se smířit s tím že by mě tyto bolesti měli pronásledovat do konce života. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den Aleši. Popsané potíže mohou být i zapříčiněny i poškozením nervového kořene výhřezem meziobratlové ploténky. Ale zpravidla to při potížích páteři bývá složitější přesně nalézt příčinu. Jen zobrazovací vyšetření nestačí, Je potřeba detailní neurologické posouzení nálezu a zároveň posouzení i funkčního stavu na páteři. Popis obrazu na CT není nijak dramatický a nesměřuje k úvaze o nutnosti nějakého operačního řešení. CT bez podání kontrastní látky do páteřního kanálu je ale pokládáno co se týče ujasnění poměrů na ploténce jen za orientační vyšetření. Je zde navíc popis jen prostoru L5/SL, takže nevím, zda byly vyšetřeny i vyšší- hl L4/5, kde by mohl vzhledem k vyzařování k palci být i větší problém. Trnutí v plosce může mít i příčiny v poškození nervu i lokálně např v oblasti tunelů v oblasti kotníků apod, To může odlišit provedení EMG vyšetření u neurologa. Změny na ploténkách bederní páteře přesněji ukáže až vyš MR ev CT ale spojené s podáním kontrastní pátky cestou lumbální punkce / toto se provádí za hospitalizace na některých neurologiích. Výřez ploténky se může postupně tzv „vstřebat“ / ale horizont spíše měsíce/ ale také se může vracet a to i po operaci výhřezu v daném místě. Cvičení u výhřezu by němala být s doskoky, s se záklony a rotacemi. Dobré jsou tzv trakce- natahování šetřeně páteře na trakčním stole na RHB, Z konzervativních metod u výhřezu je možné použít i cílené kořenové obstřiky. Bolesti zad mohou mít navíc řadu příčin. Nejběžnější jsou tzv funkční změny. Vznik blokád mezi obratli na jejich kloubních ploškách, v kombinace se svalovými stahy v okolí, i vznikem bolesti, která dále šíří a z páteře jakoby vyzařuje. Tyto změny se navíc tzv postupně i řetězí podél páteře, např původně z krční oblasti až na některou část pánve a dolní končetiny. RTG a i citlivější zobrazovací metody toto přímo neukáží. Je nutné vyšetření páteře a pohybového aparátu tzv technikami manuální ev myoskeletární medicíny, kterou někteří lékaři hl v oborech RHB, neurologie a ortopedie také provádějí. Léčba spočívá v manuálním odstranění blokád a nácviku vhodného cvičení a rhb. Necílené rehabilitace a fyzikální metody mají většinou malý efekt. Je nutné opravit napětí svalů- nejprve uvolnit ty stažené, potom posílit ty ochablé, jinak se potíže mohou vracet. Jen celkové pravidelné cvičení a běh nemohou stav zlepšit. Je potřeba vybrat jaký pohyb a cvik v dané fázi dělat a který vynechat a jak postup dále měnit. Takže při dlouhodobých potížích a nelepšení je potřeba provést detailnější rozbor a vyšetření. Velmi často bez úprav funkčních změn s účastí dlouhodobého individuálního cvičení nelze dospět k trvalejšímu zlepšení. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: