Vyoperování nádoru z tlustého střeva

Dobrý den, v dubnu lékař oznámil mé babičce (70let), že má ve střevě nádor na hranici zhoubný/nezhoubný. Z důvodu nádoru byl babičce proveden vývod. Ihned babičku poslal na ozářky, kam docházela do konce srpna. Celkem 27 ozářek. Šest týdnů po ozářkách měla podstoupit operaci, kde ji lékaři měli vyoperovat nádor. Bohužel operace neproběhla vzhledem k tomu, že nádor se během ozářek nezmenšil natolik, aby bylo možné ho vyoperovat. Pan doktor nám tedy řekl, že počkáme ještě měsíc (kvůli nepohyblivosti nádoru – prý se nádor může zmenšit dokonce až 4 měsíce po ozářkách), jestli se nádor zmenší a bude možné jej vyoperovat, nebo ne. A ted bych se Vás prosím potřebovala zeptat. Pokud se nádor nezmenší, existuje jakékoliv jiné řešení tohoto problému než nádor ve střevě nechat (prý by časem metastázoval)? Slyšela jsem o protonové léčbě. Není nějaká možnost, jak zvýšit šanci na to, že se nádor zmenší? Děkuji Vám moc za odpověď a přeji hezký zbytek dne. Andrea K

Odpověď odborníka:

Milá Andreo, pokud babička podstoupila ozáření nádoru, pak byl jistě zhoubný, nezhoubné nádory se neozařují. Pokud již byla ozářena, protonová terapie pro ni není, je to také ozařování , akorát jiného původu. Ano může dojít ke změnšení nádoru s odstupem, toto by šlo pravděpodobně podpořit podáním chemoterapie ( u nádorů zažívacího traktu je to většinou léčba na bázi fluorouracilu, lze i tabletová forma - capecitabine), kterou by babička jistě byla schopna podstoupit, zvládla.li radioterapii. Záleží ale na složení nádoru, zda indikace tam je či není. Ale za zkušku by to podle mého názoru stálo. Držím place.KK

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Když srdci chybí kyslík, není to vždy infarkt
Články: Když srdci chybí kyslík, není to vždy infarkt
Je nejdůležitější sval v...
Rozpraskané koutky? Může jít o infekci nebo nedostatek vitaminů
Články: Rozpraskané koutky? Může jít o infekci nebo nedostatek vitaminů
Bolestivé a rozedřené ústní...
Když se rakovina rozšíří do kostí
Články: Když se rakovina rozšíří do kostí
Toto zhoubné onemocnění...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Neplodnost očima okolí: Kdy už budete mít dítě?!
Články: Neplodnost očima okolí: Kdy už budete mít dítě?!
S neplodností se v dnešní...
Zánět středního ucha
Články: Zánět středního ucha
Zánět středního ucha...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: