Vyšetření?

Dobrý den, je u mě podezření na nestabilní ang.pectoris, alespon dle příznaků, po jídle, výstřely do lopatky, levé ruky, přecházení této tupé bolesti po těchto místech, kde se objeví na pár sekund ale i tam sedí 15min cca, ale z 75% to cítím jako tlak u srdce, a hlavně v klidu, několikrát za den. EKG je OK až na větší odstupy ve V2-5. A krev vše v normě až na celkové CK, které mám prý přes normu 2,89 ukat/l . Na ambulanci po podání nitroglicerynu úleva na cca 1,5h, pak trošku návrat ale celkově ten den jsem měl problémy menší a po jídle už jsem takřka nic nepociťoval. Tak mě tedy objednaly na zátěžové EKG a EcHO ale musím prý čekat týden, je to běžné, takto dlouho čekat? copak to neberou jako akutní? Doktorka mi řekla, že akutní infarkt mi nehrozí což chápu, a že když jsem to vydržel cca 14 dní, tak to ještě týden vydržím :-), dala mi dorziflex a neurol. Neurol neberu, jsem psychicky ok, akorát se mi nechce tak dlouho čekat, mám strach, možná proto mi ho dala:-), a ještě jeden dotaz, pokud by se vše potvrdilo, za jak dlouho cca můžu zase závodně sportovat? myslím aby léčba netrvala třeba rok atd... Předem moccc děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Vaše obtíže nejsou zcela typické pro anginu pectoris, spíše bych je dával do souvislosti s postižením páteře. Vyšší odstup ST v hrudních svodech je častým nálezem u mladších osob i u sportovců; hodnota CK je nespecifická, důležité je, že není zvýšená hladina troponinu. Podezření na nestabilní anginu pectoris je důvodem k okamžité hospitalizaci s indikací brzkého vyšetření srdečních cév. Pokud se však Vaše lékařka domnívá (podle mého soudu správně), že se nejedná o akutní koronární onemocnění, je týdení čekací doba na zátěžové EKG a echo přiměřená (spíše luxusní, protože na většině pracovišť byste vzhledem k vytíženosti kardiologů čekal na neakutní vyšetření déle), navíc zátěžové EKG se u akutního koronárního syndromu (kam nestabilní angina pectoris patří) nesmí provádět z důvodu ohrožení pacienta (viz výše - takový nemocný by měl být invazivně vyšetřen) a standartní echokardiografické vyšetření je zase pro diagnózu anginy pectoris jen velmi málo přínosné. Nevím, jaký závodní sport máte na mysli - z nicku bych usuzoval na něco s kolem - pak bych též usuzoval, že srdce budete mít v pořádku a problémy jsou zůsobeny "od zad". V případě potvrzené diagnózy s nutností ošetření koronárních cév bych závodní (vrcholový) sport trvale nedoporučoval. S pozdravem Michal Hudcovic

MUDr. Michal Hudcovic
MUDr. Michal Hudcovic

Specializace: Kardiologie
Pracoviště: Mestská Nemocnice Městec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: