Vyšetření ledvin

Dobrý den,jsem po sonu ledvin a nález je tento: Pravá ledvina 85mm,kora 24mm,v hilu ledviny hypoechogen.nepravidel.depo tekuté látky,je podmíněná cystou nebo nelze vyloučit že jde o intrarenální hematom.Pankreas 63mm,norm.echogen,lev.ledvina 123mm,komora 19mm,v oblasti pánvičky je patrno cysta 22mm v průměru.Kalichy lev.ledviny jsou lehce rozšířené vlivem chronic.zánětl.změn,MM se norm.rozvinul.Závěr: chronic.zánětlivé změny na kališích lev.ledviny.Anechogen.přítomnost tekutiny v pánvičce v pravo,podm.cystou,nelze vyloučit intrarenální hematom. Jak k tomu prosím dochází. Moje obvodní lékařka mi nic nevysvětlila,pouze mi dala do ruky tyto výsledky a mám se objednat na urologii. Děkuji Iva

Odpověď odborníka:

Dobrý den, sonografický nález naznačuje, že v pravé ledvině můž být cysta nemo krevní výron. Cysty jsou většinou nevýznamné, pokud jsou malé a nedělají obtíže, léřba nebývá žádná. Krevní výkon vzniku nejščastěji na podkladě úrazu, ale o tom se nezmiňujete. Rozšíření kalichů může dojít při překážce v odtoku moči a dle vašeho popisu i jako stav po zánětu. V každém případě je nutné dovyšetření urologem, kam vás vše lékařka správně odeslala. Konečný závěr totiž pouze z nálezu na ultrazvuku (sonografie) udělat nelze. Někdy (většinou) je ke stanovení správné diagnozy kombinovat i jiná vyšetření. Cysta i hematom ( krevní výron) nejsou zhoubná onemocnění, mírně rozšířené kalichy také nemusí znamenat v podstatě nic závažného ( ale vyloučit to z jednoho sonografického vyšetření nejde). Na druhou stranu, např. chornický zánět ledvin, pokud je neléčený,může vést až k selhání ledviny. Předčasné závěry tedy nelze dělat, dostavte se k doporučenému urologickému vyšetření.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: