Vyšetření ls pat. nativně

Dobrý den, prosím o Váš názor a vysvětlení nálezu z CT. Vyšetření bylo provedeno Nativně v rozsahu plotenek L4 a L5 zhotovené MP rekonstrukce. Na zhotovenych řezech je normální šíření páteřního kanálu a foramen. norm. výška obratlovych těl. Strukturální změny skeletu nejsou patrné. V úrovni L4/5 ploténka bez změn. V úrovni L5/S1 osteochondrosa. stp.operaci paramedialniho výhřezu vpravo. Vpravo paramedialně je patrný densni struktura šíře 7mm a density 78 HU, patrná lehká komprese durálního vaku. Závěr : Stp. operaci paramedialniho výhřezu L5 vpravo .Densni struktura paramedialně vpravo, v úrovni minulého popsaného výhřezu, recidivu výhřezu od pooperačních změn z nativního vyšetření nelze hodnotit. Metodou volby je MR. PROSÍM o vysvětlení nálezu. Již jednou jsem prodělala operaci je to cca.3 roky. Mam velmi silne bolesti které jdou přes zadní část hýždě a vystřeluje do kycle, lytka až ke kotníkům. ..v lýtku se objevuje síla křeč a také mi začíná tlak na konečník, silne mravenčení v noze a jemná necitlivost nohy při chůzi . Navštěvuju rehabilitace. .jsem pod léky proti bolesti ale ty bolesti se nedají vydržet. Momentálne čekám na MR :-( Děkuji za vysvětlení a rady co dělat v tomto stavu.

Odpověď odborníka:

U páteře existují dva problémy: 1) útlak nervové tkáně (míšního kořene), způsobený většinou hernií disku/plotýnky, nebo výrustkem (osteofytem), apod. 2) porucha celistvosti disku, která způsobuje, že oba obratle (mezi kterými plotýnky je se nepohybují) jak mají (plotýnky funguje jako atypický kloub) - vznika taková artróza, neboli osteochondróza, jsou přetežovány drobné intervertebrální kloubky, jsou přetěžovány úpony svalů podél páteře, vzniká porucha stability tohoto systému (tedy vzniká relativní) obratel-plotýnka-obratel-plotýnky-obratel..... Nejspíše to budou ty vaše obtíže, Většinou je to tak, že odstraníte operací útlak nervové tkáně a následně tam vznikne jizva (člověk se hojí jenm jizvou), ale nemáte možnost ovlivnit existující poškození meziobratlové plotýnky - plotýnka je největší chrupavka v lidském těla a jako každá chrupavka nemá schopnost regenerace. Na světě není žádná fungující náhradní, umělá plotýnka. Jinou možností je další operace - vybraní zbytku tkáně plotýnky a vložení náhrady, která způsobí, že oba obratle úplně srostou (přestanou se hýbat). Takže neexistuje pacient po operaci páteře, který by neřekl, že občas nemá bolesti a nexistuje žádná operace páteře, kterou něco řešíme a na jiný problém si alespoň částečně zaděláváme. Také nelze zabránit přirozeného a u někoho dosti rychlému stárnutí - degeneraci celé páteře (i v neoperované oblasti). Páteř je nejsložitější systém kloubů (nadto je páteř obal nervů a míchy) - neexistuje jednoduché řešení, tak jako u nesložitých kloubů jako je kolene, nebo kyčel.

MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.
MUDr. Ondřej Kalita, Ph.D.

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika FN a LF UP Olomouc

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Alzheimerova choroba
Články: Alzheimerova choroba
Nemoc poprvé popsal na...
Nové zbraně v souboji s melanomem. Na rakovinu si došlápne virus!
Histologie
Články: Histologie
K čemu slouží histologické...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Karpalní tunel
Články: Karpalní tunel
Bolest v oblasti zápěstí...
Řešení nealergické rýmy bývá oříškem
Články: Řešení nealergické rýmy bývá oříškem
Těhotné ženy, děti, nemocní...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x