Vyšetření na urologii

Před více jak půl rokem jsem začala spát se svým novým přítelem. Od té doby jsem měla každý měsíc opakovaně záněty, nejdřív mi na gynekologii řekli, že je to kvasinková infekce, bez jakéhokoliv stěru, který by poslali na mikrobiologii. Dostala jsem na to tedy léky, ale problémy další 4 měsíce nezmizely, neustále se opakovaly, tak mi doktorka vzala stěr a zjistila, že mám v pochvě streptokoka. Takže jsem pak brala antibiotika, po nich zašla na další stěr, ale streptokok nezmizel, tak mi doktorka doporučila poslat na vyšetření i přítele, protože dokud jsem s ním nezačala spát, tak jsem nikdy neměla žádné problémy, nepříjemné příznaky se mi objevily vždy, když jsme spolu spali bez kondomu. Přítel mi řekl, že od té doby, co spolu spíme, tak mu začal penis zapáchat. Byl tedy nedávno na urologii, ale tam mu dělali jen vyšetření ultrazvukem a řekli mu, že tam streptokoka nemá. Je možné, aby se taková věc poznala ultrazvukem? Neměl mu náhodou doktor vzít stěr nebo alespoň sperma na rozbor, aby se na mikrobiologii zjistilo, jestli toho streptokoka nemá, když ho mám i já? Mám pocit, že to na sebe celou dobu opakovaně přenášíme, on má problém jen s tím zápachem, ale moje problémy jsou velmi nepříjemné (bolesti v podbřišku, hnisavý výtok, apod.), ty záněty se mi neustále vracely, po dobu co jsme spolu spali. Nyní spolu už měsíc nespíme, protože už jsem to nemohla vydržet, brala jsem léky a žádné problémy teď nemám, ale nevím, kam to dál vede. Jaké vyšetření by si přítel měl v tomto případě vyžádat? Je možné, že ten zápach vykazuje nějakou infekci a měl být vyšetřen lépe než jen ultrazvukem? Například vyšetření toho spermatu nebo nějaký stěr? Měl by případně zajít i na kožní? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Jano, doporučila bych určitě provést stěr z močové trubice, s následnou kultivací, jinak se bakterie nedají identifikovat. Pokud z kultivace vyjde pozitivní nález, lze také cíleně nasadit antibiotika, která by měla pomoci. Je pravděpodobné, že si infekci předávate, zápach, bolesti atd. by bakteriální složce odpovídaly. Partner sám ani nemusí mít jiné příznaky, může být asymptomatický nosič. Může se nechat vyšetřit na dermatovenerologii. Hezký den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: