Vysledek mri

Dobry den,prosim o nazor,zda je mozne situaci resit jinak nez operativne: potize: bolesti,brneni nohou,slaba leva noha. Vysledek MRI: ventrolisthesa 9mm L5S1,drobna anularni trhlina L5 bez hernie,drobna cysta synov.pri kloubu L5S1 imprimuje do duralniho vaku. Vyznamne foraminostenozy v etazi L5S1 bilat na podklade ventrolisthesy,s kompresi korenu L5 bilat. Dekuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Věro Uvedené potíže mohou souviset především s nálezem listesy v oblasti mezi 5 bederním a l křížovým obratlem. Ostatní, popsané změny nejsou příliš významné. Listhesa je posun obratle oproti dolnímu. Tah za kloubní plošky a ev zužování prostoru pro nervové kořeny může působit bolesti trnutí do dolních končetin ev i rozvoj slabosti. Záleží na celém vyšetření neurologickém a pohybového aparátu, zda se na potížích nepodílí třeba i doprovodné funkční změny- blokády, svalové stahy v bedrokřížové oblasti. Konzervativní / neoperační léčba/ má vždy přednost- vhodné cviky ke zpevnění svalstva fixujících páteř, odstranění svalových spasmů. Nejsou ale vhodné cviky do rotací a do záklonu. Při delší zátěži / delší chůze, cestování/i používání bederního pásu. To ale přerušovaně, aby naopak svaly neochably. Pokud toto selhává, je patrné na rtg kontrolách i zvětšení posunu obratle v čase, ev známky tzv instability- zvětšení posunu při předklonu nebo záklonu / k tomu jsou nutní tzv funkční snímky páteře, MR toto neposoudí, lze provést na každém RTG pracovišti/ potom připadá v úvahu stabilizační operace. Jedná se o poměrně velký výkon. Kovový stabilizátor spojí a zpevní daný úsek páteře, přidá se ev rozšíření otvůrků pro výstup kořene L5. Je nutné ale počítat se změnou fungování tohoto úseku páteře, které po čase může vést i k instabilitě dalšího, vyššího úseku. Páteř se totiž chová jako funkční celek. Proto se indikace k operaci musí vždy bedlivě zvážit a vše důkladně vyšetřit. Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
chybná terminologie | Od: komentář | 21.2.2015 22:28
Pan primář by jistě mohl vědět, že slovo Listhéza je
zcela nesprávné a správným termínem je slovo
Olisthéza....
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: