Výsledek odběrů krve

Již jsem Vám jednou psal ohledně obav o můj zdravotní stav, konkrétně o stav jater. Prodělal jsem EBV, ze kterého jsem se bez potíží zotavil. Po letech mě začaly znepokojovat drobné žilky na hrudi (objevují se i na lýtkách, u kotníků). Na hrudníku je při bližším pohledu vidět jakási trasa drobných žilek vedoucí od levého prsa obloukem směrem cca 5 cm pod pravé podpaží (či pravá horní strana hrudi), kde je vidět jakési "vyústění". Při napnutí pokožky jsou vidět žilky i jindy na hrudi, ale pravděpodobně jde jen o důsledek napnutí pokožky. Nicméně jsme se dočetl, že tento žilní problém je projevem portální hypertenze v důsledku jaterní cirhózy. Byl jsem na samoplátcovském rozšířeném odběru krve a až na pár drobných ukazatelů je vše v naprostém pořádku (přikládám k zprávě). Čas od času mám lehké zažívací potíže a občasný tlak v pravém podžebří. Měl bych podstoupit další vyšetření ? Je možné trpět jaterní cirhózou s těmito krevními výsledky či portální hypertenzí ? Příp. kde jinde by mohla být příčina v oněch zmiňovaných žilních potížích ? Z předchozí zprávy se opakuji, že k doktorovi se mi již nechce. Na moje obtíže mi bylo řečeno, že je to pouhá vada na kráse a já sám mám pocit, že jsem až příliš přecitlivělý. Mockrát Vám děkuji za zprávu a váš názor.

Odpověď odborníka:

Vaše výsledky krve jsou v normě. Neuvádíte, jestli jste absolvoval vyšetření jater ultrazvukem. Pokud ne, bylo by vhodné doplnit ještě toto vyšetření. Diagnoza jaterní cirhózy se stanovuje z jaterní biopsie. Dle mého mínění můžete být klidný, s velkou pravděpodobností se o jaterní cirhózu nejedná. Drobné žilky na hrudi jsou opravdu nejspíš kosmetický problém. S pozdravem Jana Harnová

MUDr. Jana Harnová
MUDr. Jana Harnová

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: