Vysoký tlak ze stresu

Je mi 32 let, a mívala jsem vždy nižší TK (kolem 110/70, při úplném klidu ráno či večer kolem 100/60), který mi nedělal žádné problémy. Jsem však velký stresař a dosti úzkostný člověk. Trpím např. silným syndromem bílého pláště, kdy mám pak TK naměřen vysoký (kolem 140/90) a velmi rychlý tep, cca 115/min (klidový mívám 70-80/min). Bohužel poslední dva měsíce jsem měla v práci neustálý denodenní silný stres. Během posledního měsíce opravdu extrémní stres, ze kterého mi bylo celkově špatně, celý den jsem měla tep přes 100/min, tlak mi šplhal k hodnotám 145/95, což mě děsilo. Nyní jsem si vzala dovolenou, abych se úplně nezhroutila. Nejdříve se tlak vrátil do původních klidových hodnot, ale v posledních dvou dnech mám TK neustále kolem hodnot 130/90, a to i v klidu (fyzickém a psychickém), např. večer a ráno. Vysokého tlaku se velmi bojím, a proto mě tyto hodnoty docela děsí. Můj dotaz spočívá v tom, zda je možné, aby se za měsíc silného stresu vysoký tlak "zafixoval"?? Již mnohokrát jsem četla či slyšela názor, že při delší době působení faktoru, který tlak zvyšuje (u mě stres), se tento zafixuje. Mohlo se to jiiž u mě stát? Dá se něco dělat s tím, aby se vrátil k mým původním hodnotám? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Hodnoty TK 130/90 ještě nejsou hodnoceny jako vysoký arteriální tlak. Může se stát, že při dlouhodobém stresu se tlak zvýší trvala, je otázka zda-li 1 měsíc je dlouhá doba, myslím si, že ne. Nyní bude vhodné si nějaký čas tlak neměřit, protože vás to pravděpodobně ještě více. Zkuste 1 měsíc si tlak neměřit, nemyslet na vysoký tlak a uvidíte jaké budou hodnoty. Pokud budou hodnoty vyšší bude vhodné konzultace s lékařem. Myslím, že ve věku 32 let není nutné si měřit tlak denně. Někdy méně je více.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x