Vysoký tlak, bušení srdce, závratě

  • Dotaz od: Kateřina F.
  • Publikováno: 29.2.2008
  • uLékaře.cz

Dobrý den pane doktore, V létě se mi pár dní točila hlava, 2x naměřen tlak 140-95, nasazeny léky. Postupně se mi přidaly obtíže jako bušení srdce, vysoký tep, bolesti žadudku, někdy nevolno s mírnou závratí. Na kardiol. vyšetření vše v pořádku, vysoký tep nervového původu. Obvodní lékař mi napsal antidepresiva, druhý lékař mi je zase nedoporučil, čili jsem je nebrala. Mám dvě malé děti a lonský rok byl vcelku náročný, dost zlobily a jedna dcera byla na operaci, takže nějaký stres tam byl. Ale nyní už mám asi šesté prášky na tlak, protože po jedněch mi bušilo srdce, po druhých jsem přibírala.... Ale přesto mě pobolívá žaludek, občas mě sevře na hrudi a zabuší výrazně srdce a když jsem zkusila vysadit prášky na vysoký tlak, tak se mi vrátily závratě i když mírné. Tlak byl nejvýšše 135/95.Takže jsem se vrátila zpět k práškům na vysoký tlak. Myslíte, že příčina může být opravdu psychická, ted bych řekla, že se ničím extra nenervuju, či příčina může být jinde. Doktor to pořád řeší jen změnou prášků na tlak. Ale ty příznaky nejsou od přášků, po vysazení přetrvávaly. Nerada bych skončila na antidepresivech. Ale ráda bych se skoro po roce cítila jako dříve.Díky za radu a krásný den. Kateřina

Odpověď odborníka:

Dobrý den, důvodů, které působí hypertenzi je více, v mnoha případech ale opravdu jde o stav, kdy není přítomna žádná objektivní fyzická příčina a tlak je vysoký kvůli stresu, který ovlivňuje funkci vegetativního nervového systému. Proto doporučuji kromě užívání léků, na kterých jste se dohodla s lékařem, zkusit zmírnit stres, zvolnit tempo, naučit se relaxovat, uvolnit se, najít si čas sama pro sebe. Pomoci Vám v tom mohou kurzy relaxačních technik, sezení s psychologem, jóga, pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Držím Vám palce, aby se Vám podařilo nepříjemným stavům vyhnou a tlak snížit, kromě medikamentózní léčby si totiž částečně můžete pomoci i Vy sama. V případě jakéhokoliv neobvyklého stavu (závratě, úzkost, nevolnost, bolesti na hrudi, dušnost) ale okamžitě vyhledejte lékaře.

 
Líbí se vám odpověď?
+11 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: