Vystupující bulka pod mečovitým výběžkem

Dobrý den, je mi šestnáct let a mám 46-i letou matku. Té se před měsícem a půl udělala bulka, pravděpodobně (nejsem lékař, ani nestuduji lékařskou školu, bude ze mě diplomat, takže píši jen to, co jsem se dočetla na lékařských obrázcích) v oblasti pod mečovitým výběžkem. Občas se jí udělalo zle po jídle, když tedy něco snědla (jí velice málo, někdy za den vůbec. Místo toho ale denně pije CocaColu, už několik let, min.2 litry denně (snaží se to omezit, ale pokud CocaColu nemá, má migrény)), ale říkala, že to má jenom z nervů a problémů (poslední cca.rok - rok a půl spí 2-3 hodiny denně, někdy zůstává v zápřahu i dva-tři dny bez spaní, stále pracuje (a to i když není v práci, ale doma - zejména na zahradě (tvrdí že tam odpočívá. Co za odpočinek je kopání krumpáčem od osmi od rána do osmi do večera?). Její stav se ale postupně začal zhoršovat a bulka se zvětšila natolik, že "vystupovala" a bylo možné si na ni bez problémů sáhnout, ale už jen pohmat byl bolestivý. Dělalo jí problém přijmou hutnější potravu, někdy dělalo problém i pití, pobledla, hubla, nemohla spát (pořád ji ta bulka ,,tepala" (podle jejich slov)) a bylo ji zle od žaludku (stačilo sáhnout na bulku a mamka se rozzářila všema barvama). Po měsíci co pohmatem bulka ,,vystoupila" se rozhodla zajít k lékařce (z donucení rodiny, sama o sobě totiž říká, matka, že je naprosto zdravá), ta ji poslala na vyšetření, které měla mít před týdnem. Po návratu od lékaře se mamince udělalo ještě hůr a jenom ležela. Po několika hodinách nakonec začala i zvracet. Nakonec se jí, díky tomu, udělalo lépe, jenže bulka najednou byla o hodně menší. Dnes bulka již nejde vidět, ale jde ještě stále nahmatat rukou. Maminka normálně jí, ale stále "dodržuje" svojí životosprávu, kterou jsem popsala nahoře, a odmítá jít k lékaři a na vyšetření s tvrzením, že je naprosto v pořádku. Chtěla bych se zeptat, zda-li je z tohoto popisu možné vydedukovat co za problém maminka měla nebo stále má? Zda-li se může vrátit? Co dělat aby se jí udělalo lépe? Případně ji doporučit návštěvu lékaře, nás už totiž neposlouchá. Předem moc děkuji za odpověď, moc by nám to pomohlo a možná by to mamku donutilo se sebou něco dělat (i když trochu pochybuji. Před čtyřmi roky jela na kole, spadla, byla bezvědomí, bouchla se do hlavy, zvracela, z toho si naordinovala, že má asi otřes mozku a šla žehlit. Od té doby trpí migrénami, ale stále odmítá jít k doktorovi. Cituji: "Já jsem naprosto zdravá.").

Odpověď odborníka:

Pocit zdraví je jistě důležitá věc, ale žijeme ve vyspělé společnosti a s potíží se jde k lékaři. Je možné, že se může jednat o t.zv. ventrální kýlu, defektem mezi přímými svaly břišními prostupujícím defektem, který se potom mění. Je třeba chirurgické vyšetření, vyšetření diagnostickým últrazvukem s případným vyšetřením žaludku a odběrem krevních restů. Podle výsledků potom případná léčba. Potíže s břichem a nálezem eventuálního novotvaru nebo kýly by se nenměl podcenit a s vyšetřením by se nemělo prodlévat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: