Vysvetleni ct nalezu a bolesti bederni patere

Dobry den. Prosim Vas o vysvetleni nalezu. Plotenka L3/4 L4/5 s minmalni protrusi cirkularne, foramina. nejsou zuzena. Plotenka L5/S1 homogenni, hyperlordoza bederni, meziobratlovvy prostor je uzsi, plotenka nizsi bez vyhrezu ci vyraznejsi protruze. Stredne pokrocila artroza. / artrozu mam zjistenou v kolenach i. kyclich/ zaver zpravy je viz popis nahore, jen je tam napsane L5/S1 je mozna numericka variete patere.Mam uz skoro rok bolesti bederni patere a jde mi do bocni strany, zrejme do S1 kloubu, jde mi to prez kycel, stehenni kost a kolene, pri vetsi zatezi me brni lytko , chodidlo. Ze zacatku palec u nohy. Delsi chuze mi dela problem, zacnou vetsi bolest, chuze po schodech mi dela problem , nemluve o nocnich bolestech, ktere prochazeji prez klouby prave nohy. Krevvni rozbory na revma negativni. Jsem hlidana kvuli leukocitoze.nekdy vyssi kolem 15 000, nyni 13 000. Posledni dobou bolest klobu na prstech rukou, mivam je natekle a po ranu ztuhle. Tak jako pater bederni po ranu ztuhla. Boli mne i kostrc. Nyni jsem 6 tyden po operaci krcni patere / vyhrezu/. Nic mi nepomaha, byla lazenska pece,kapaky a injekce. Byl mi priznan plny inv.duchod. Je mi 45 let a potrebuji se uz po roce zbavbit bolesti a fungovat. Zacala jsem uzivat citalec, protoze to uz nezvladam. Dekuji za vysvetleni nalezu a im by to mohllo byt. Kam bych jeste mela jit, aby se nasla pricina. Dekuji moc za vas cas. Dasa Vr.

Odpověď odborníka:

příčinu bolestí již máte jasnou, zjištěnou. Je to chronická funckční porucha se svalovou dysbalancí, která byla buď nedostatečně v minulosti léčena nebo jsete přes nedobrý stav příliš páteř zatěžovala. Bohužel nález popisuje již hraniční stav, kdy výhřez( byť nevelký) může směřovat také k operaci. To nelze soudit bez znalostii klinického vyšetření a symptomatologie. dle dalšího popisu je téměř stoprocentní, že nějaká varianta revmatického onemocnění u Vás bude časem potvrzena. Bohužel ne všechny tyto choroby bývají jasné hned dle 1 nebo 2 vyšetření a odběru krve na revmatologii, bude nutné se v této ambulanci nechat dle jejich doporučení ostupu časového opakovaně kontrolovat. Současně by Vás měl sledovat internista a upřesnit diagnostiku stran zvýšené hladiny bílých krvinek. To však může být též přisuzované pravděpodobné přítomnosti revmat. onem. každopádně bolesti nelze přisuzovat ani revmativkému onem. ani jiné interní chorobě, ty Vám sice neubližují, mohou pouze subjektivně zhoršovat intenzitu bolestí. Ty jsou opravdu kompetenci léčby neurologa ve spolupráci se zkušeným fyzioterapeutem nebo ideálně by bylo svěřit se do rukou lékaře, může být i neurolog, který se aktivnéí fyzioterapii věnuje. V takových hraničních stavech je nezbytné aktivní léčbu velmi hlídat v mezích pomoci, riziko zhoršení ej vysovké, přesto jinou cestu nemáte.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: