Vysvětlení lékařské zprávy

Chtěla bych Vás poprosit o vysvětlení následující lékařské zprávy od neuroložky... Závěr: distensio tend. m. obl. abdominis int. l. dx vs. Tendinitis. diff. dg. LISyy břicho- měkké, prohmatané, palp. citlivost hypogastria více v pravo Páteř- thomay er 5 cm, RF a LF váznou termin, lehká palp.citlivost SI vpravo, hýždě vpravo. HKK a DKK: rr. sym, lehká citlivost pravého třísla taxe správná, diadochokinesa v normě, Hautant negativní, bez iritačních a zánikových py jevů, ERP nezvýšeny, tonus a trofika přiměřené, stisk sym, Lasegue při dotažení vpravo. PD, DF v normě, plusace na periferii hmatné, čití norma, romberg bez titubací, chůze bpn. Re: algický sy pravého třísla a hypogastria vpravo, možná spoluúčast SI dysfunkce vpravo. Nějak jsme z toho nepochopila a lékařka mi nevysvětlila, co mi vlastně je a proč jsem na základě této diagnózy dostala obstřik 1% mes + Diprophos k SI vpravo a léky od bolesti Nimesil, když bolest není nijak zásadní (teda do provedení obstřiků nebyla, od obstřiku mě bolí bedra). K lékaři jsme šla s bolestí třísla a břicha, které mě trápí již půl roku. Mnohokrát Vám děkuji za radu a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Závěr: distensio tend. m. obl. abdominis int. l. dx vs. = natažení šlachy oblého vnitřního svalu břicha vpravo (sval v oblasti třísla)
Tendinitis. diff. dg. LISyy = zánět šlachy nebo je příčina bedrech

břicho- měkké, prohmatané, palp. citlivost hypogastria více v pravo= citlivost podbřišku na pohmat vpravo

Páteř- thomay er 5 cm = při předklonu prtsy nedosáhne na zem, zdálenost 5cm
RF a LF váznou termin = záklon a úklony váznou na konci pohybu,
lehká palp.citlivost SI vpravo, hýždě vpravo = lehká citlivost na prohmat v oblast křížopánevního kloubu a hýždě vpravo

HKK a DKK: rr. sym = reflexy symetrické,
lehká citlivost pravého třísla
taxe správná = prstem se trefí na nos
diadochokinesa v normě = střídavé pohyby rukou v normě,
Hautant negativní = při předpažení paže udrží, neklesají
bez iritačních a zánikových py jevů = bez dráždivých projevů a bez známek ochrnutí,
ERP nezvýšeny posturální reflexy v normě, týká se svalového napětí.
tonus (svalové napětí) a trofika (výživa) přiměřené, stisk sym,
Lasegue při dotažení vpravo = bolest při zvednutí natažené dolní končetiny vleže
PF, DF v normě = pohyby nohy směrem nahoru a dolů proti odporu
pulsace na periferii hmatné = tep na periferii končetin hmatný
čití norma,
romberg bez titubací = stoj se zavřenýma očima a předpaženými pažemi stabilní bez výkyvů

Paní doktorka měla asi předvolený text, který nepromazala neboť ERP se vyšetřuje při podezření na Parkinsonovu chorobu, u Vás je tato zkouška zbytečná

Re: algický sy pravého třísla a hypogastria vpravo, možná spoluúčast SI dysfunkce vpravo.
= Bolestivý syndrom pravého třísla a podbřišku vpravo, možná spoluúčast poruchy funkce křížopánevního kloubu vpravo

Podle daného vyšetření může mít Vaše bolest třísla a podbřišku vpravo několik příčin. Může jít o natažení šlachy tudy probíhajícího svalu. Nebo jde o přenesenou bolest z oblasti křížopánevního kloubu, který byl dle vyšetření citlivý a proto jste do něj dostala obstřik na uvolnění. Samozřejmě pokud je Vaše bolest mírná, můžete obstřiky a léky od bolesti od lékaře odmítnout. Nebo může být bolest i přímo z oblasti bederní páteře a šířit se do třísla.

Bohužel Vám emailem příliš neporadím, tenhle problém chce vidět. Může se jednat o přetížení svalu i přenesenou bolest z jiného kloubu nebo páteře. Nevyloučím však ani gynekologickou záležitost- Pokud jste měla nějaké operace, mohly vzniknout srůsty v břiše. Poblíž je i kyčelní kloub, ze kterého se také mohou bolesti šířit do třísla.
Nejlepší by bylo se poradit s praktickým lékařem. Měl by Vás nejlépe znát a nasměrovat Vás na adekvátní vyšetření. Pokud by se ukazálo, že jde o bolest svalovou a vyloučila role vnitřních orgánů, pak doporučuji rehabilitační vyšetření a cvičení. Mohou velmi dobře pomoci od potíží.
Přeji pěkný den

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: