Warfarin a mutace heterozygot

Dobrý den, před rokem jsem si zlomila kotník a hned na to se objevila hluboká žilní trombóza v lýtku. Nasadili mi warfarin a začala jsem s léčbou. Po třech měsících jsem ho na základě dobrých výsledků různých testů vysadila a začala užívat hormonální antikoncepci. To samozřejmě po zhruba měsíci vyvolalo další trombózu na tom samém místě. Warfarin jsem začala znovu užívat, s tím, že za půl roku se uvidí co dál. Půl rok je pryč, v současné době trombózu nemám, ale zjistili mi mutaci heterozygot a zvýšený faktor VIII...kde se vzala? co znamaná mít zvýšený faktor VIII? Takže tento "jed na hlodavce", tedy warfarin, je pro mě nyní na denním pořádku. Slyšela jsem, že tento lék překyseluje organismus, postupně leptá veškeré orgány, dlouhodobé užívání mění psychiku a je také příčinou dalších onemocnění. Já se Vás tedy ptám, jestli existuje nějaká možnost jak tento lék něčím nahradit, popřípadně se z toho všeho nějak dostat. Vím, že přírodní léčba je možná, ale nevím jak na ni. Strach z embolie je přecejenom větší. Je mi 19 let, nechci se do konce života omezovat dietou, která je při braní warfarinu nezbytná. Ta představa, že musím brát toto svinstvo každý den a vědomě se tím ničim, je strašná. Prosím poraďte. V nemocnicích mi každý říká to samé...ber warfarin nebo podlehni embolii. Předem Vám děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, přítomná mutace je vrozená a nelze se jí nijak zbavit. Znamená zvýšený sklon k trombóze, což v důsledku znamená vpodstatě zákaz užívání hormonální antikoncepce, zvýšenou ochranu před vznikem hluboké žilní trombózy (bandáže nohou před operacemi, při déledobějším znehybnění, při porodu apod., vždy hlašte, že máte tuto mutaci). Nežádoucí účinky warfarinu, kterých se bojíte, zdaleka nepostihují každého a leptání orgánů je dost nadnesené. Je však třeba užívat warfarin správně, dát pozor, co jíte, abyste si nezvyšovala nebo nesnižovala jeho hladiny v krvi, a chodit na pravidelné kontroly krevní srážlivosti. Kromě warfarinu se dá podkožně píchat nízkomolekulární heparin, je to obvykle však vyhrazeno pro stavy, kdy nelze užívat warfarin, tj. těhotenství apod. v poslední době se také zkouší nové, šetrnější léky na bázi warfarinu. Jejich použití zatím není plošně zavedeno. Zeptejte se svého ošetřujícího lékaře, jak dál s léčbou, a měla jste také být poučena o vlivu potravin a léků na warfarin (ústně nebo v podobě informačního letáku nebo brožury).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: