Zahlenění, chrapot

Asi přes rok mám problémy s hlasivkama (ztráta hlasu, zahlenění...). Většinou jsou tyto problémy spojeny s nachlazením, ale není to podmínkou. Byla jsem jiz na alergologii i na fonyatrii, ale řekli mi že je vše v pořádku. Prosím poraďte mi, co mám dělat. Tyto problémy jsou velice nepříjemné, obzvlášť ve škole. Ale to není vše, asi před měsícem jsem byla nachlazená a od té doby mám neustále zahleněný krk, ale nelze nic vykašlat. Před mluvením si musím odkašlat, ale opět nic nevykašlu. Opravdu nevím co mám dělat, prosím poraďte. Napadlo mě vyřadit z jídelníčku určité potraviny, ale nevím...

Odpověď odborníka:

Doporučuji vyhledat Vašeho všeobecného lékaře (dle věku chodíte ještě nejspíše k dětskému lékaři, tak toho), aby Vás prohlédl a/nebo odeslal na ORL oddělení k bližšímu zjištění, jak přeléčený zánět dýchacích cest máte, resp. zda máte sliznice již klidné. Podle toho, co píšete, máte obtíže opakovaně v souvislosti s nachlazením = obvykle s rýmou/zánětem sliznic nosohltanu a vedlejších nosních dutin, což bývá obvykle provázeno tvorbou hlenu, který může po zadní stěně nosohltanu stékat do oblasti krku/hlasivek a vyvolávat popsané obtíže. Léčbou je pak důsledné přeléčení každé rýmy, tj.vhodné místní nebo celkové léky, někdy i včetně antibiotické léčby, vždy provázeno dostatkem tekutin, aby sliznice nebyly přesušené, a klidovým režimem (při chrapotu mluvit, jen když je to nutné, nekřičet, nezpívat, krk a koncové části těla včetně hlavy v teple, nepřetěžovat se např.sporty, při nichž byste se při nachlazení zadýchala, tj.necvičit..), a pokud dojde k zahlenění krku a nižších oddílů dýchacích cest, důsledné odhlenění/přeléčení případného zánětu v oblasti sliznice krku a níže- léky na zředění hlenu/usnadnění vykašlávání, případně další vhodná léčba dle nálezu, opět vždy provázené dostatkem tekutin a klidovým režimem. Jako pomocná léčba může být přínosné pravidelně kloktat, např. Vincentkou nebo i jen slanou vodou, pomáhá to pročistit danou oblast. Také někdy pomáhá uvolnit napjatější hlasivky guaifenesinem, ale to by měl raději doporučit lékař po vyšetření krku/hlasivek, kdyby tam byl nález většího napětí (ale píšete, že na foniatrii nález normální).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: