Žaludek

Již pátý den mám bolesti břicha. Jedl jsem smažený sýr a hranolky, poté jogur. Začal jsem odříhávat hranolky a začal mne celkem silně pálet žaludek, ale ne žáha. Myslel jsem, že nastoupí zvracení nebo teplota, ale nenastalo nic z toho. Nyní stále přetrvává bolest břicha v oblasti žaludku a "nad pupkem" Nejintenzivnější bývá po jídle, vždy začne bolet, poté cítím jakýsi tlak v břiše a někdy nastoupí plynatost. Chtěl bych říct, že mám diagnozu Crohnova choroba v terminálním ileu, již 3 roky. Trápí mne pouze ta bolest. Nezvracím, nemám teploty, nemám průjem, ani zácpu, ani krev ve stolici - pouze je nyní má stolice obalená hlenem a způsobuje jakoby "kalnou vodu". Držím přísnou dietu ale nic nepomáhá. Za 3 týdny jdu na kontrolu ke své gastroeneroložce, proto nechci nijak plašit, jen se spíš poradit jak bych měl zatím postupovat. Před dvěmi lety jsem byl na gastroskopii, kde mi zjistili brániční kýlu - užívám Helicid 20mg 1-0-1, pouze ted jsem si zvýšil dávku na 1-1-1, doufám, že to nevadí. Na lačno cítím pouze nepříjemný pocit hladu. Bolest se vždy objeví po jídle. Léky na Crohna beru pravidelně a nevynechávám. Mám Budenofalk 1-0-1. Měl bych také zvýšit o jednu tobolku denně dávkování? Užívat žaludeční čaj? Nějaké bylinky? PS: pocit na zvracení odezněl již první den, přetrvává pouze ta bolest a hlen ve stolici, jinak nic. Nejlepší situace je ráno nejhorší odpoledne a večer. Na stolici chodím normálně max 2 denně, žádný průjem - jen hlen. Děkuji, Šimon

Odpověď odborníka:

Potíže bych spíše připisoval podráždění slinivky nebo žlučníku...pokud stav není tak akutní, tak bych spíše doporučoval co nejlehčí dietu...jen nějaký vývar, samozřejmě ne moc silný či kořeněný...a pár dní bych nic jiného nejedl, a čistou vodu po malých doušcích...pokud něco málo sníte, doporučil bych k tomu Pangrol, Pankreolan...který zlepší trávení, Helicid bych spíše snížil na jeden ráno po domluvě s gastroenterologem...Helicid může přiliš snížit produkci kyseliny, která je pro trávení nezbytná, pak žaludek bolí, když do něj něco dáte, protože k trávení nemůže docházet...samozřejmě dát si smažák s hranolkama a jogurtem je fakt skoro zločin...příště dávejte pozor...zdravím

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: