Zánět močopohlavního ústrojí

  • Dotaz od: Hanka a Libor
  • Publikováno: 6.11.2012
  • uLékaře.cz

Dobrý den, vážená paní doktorko. Můj manžel, 44 let, před měsícem začal mít problémy s močovým ústrojím. Nejdříve ho lehce bolelo v oblasti močového měchýře, trochu ho tam bodalo, po týdnu se přidalo pálení při močení - řezání a zašel k obvodní doktorce. Ta mu udělala rozbor moči a měl ho OK, ani bakterii neměl. Za týden se mu ale příznaky ještě zhoršily, nutilo ho to často močit, řezání u močení, bodavé bolesti v podbřišku a musel překonávat tlak, aby se vymočil, potíže se stupňovaly také v noci.Dostal doporučení na urologii. Tam mu udělali rozbor moči, ne už kultivaci, měl jen slabou bílkovinu v moči a odebrali mu krev, PSA a vše OK a ani kreatinin a ureu neměl v krvi zvýšenou, ani CRP.Dali mu antibiotika Ofloxin a Tamsulosin na prostatu (i když podle lékaře ji má malou) a po 14 dnech kontrola, teď půjde ve čtvrtek. Antibiotika dobral už minulý týden, je na nemocenské už 10. den, ale výrazné pokroky léčby žádné, naopak, už ho bolí i varlata a pořád má obtíže při močení, sem tam bodne v podbřišku. Na urologii mu řekli, že pokud mu potíže neustoupí, že se provede urocystoskopie a manželovi ji ale moc nedoporučovali, také co jsme slyšeli, prý není o co stát, že se pak zánět může roznést a taky se může zavést nechtěně nová infekce...Neexistuje nějaké další, neinvazivní vyšetření, které by příčinu jeho problémů mohlo vysvětlit? Např. MR nebo CT nebo další?Je možné, aby v močových cestách měl bakterii, když mu moč vyšla negativní? Nebo, má dát sperma, zda infekce nepřišla z pohlavního ústrojí? Nebo je možné, že mu zánět nezpůsobuje bakterie, ale třeba kvasinka nebo nějaká jiná mykóza nebo viry? Myslíte si, že by mohl užívat Rowatinex kapky? Urologický čaj už pil tři týdny, už ho pít dále nemůže.Potíže trvají už téměř měsíc.Jsem lékárnice, děkuji za odpovědi.

Odpověď odborníka:

Urologický čaj jistě ne, příliš močové cesty dráždí. Pokud zánět močového měchýře neustupuje je za tímto zánětem dosti často i další příčina, dosti často kámen močového měchýře nebo výchlipka divertikl. Vyšetření je možno započít sonografií, ale je třeba říci, že cystoskoopie je opravdu metoda, která udělá největší jasno o situaci v močovém měchýři a dnes se provádí velmi šetrně. Není vyloučeno, že bude potřeba provést i další vyšetření jako je zhodnocení funkce moč. měchýře cystografií nebo zhodnocení proudu moče a vyšetření i na případné jiná agnes jako jsou kvasinky a tbc.Opakované mikrobiologické vyšetření je na místě. Urologové vám podle znalosti pacvienta a jeho potížtí a jeho výsledjků jistě řeknou více.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: