Zánět močového měchýře

Dobrý den, min. rok v dubnu jsem byla hospitalizována se zánětem ledvin. Po ATB terapii s postupným ústupem obtíží jsem byla propuštěna do domácí léčby. Vzhledem k močovému nálezu jsem musela absolvovat urologické vyšetření, kde mi našli bakterie v moči –E. coli a dostala Nitrofurantoin. Měsíc vše bylo v pořádku. Ale poté se vrátilo pálení při močení a bolest zad. Zkoušela jsem 2 měsíce čínskou medicínu a nějaké bylinkové čaje. Ale vše se jen zhoršilo. Při další návštěvě urologa jsem měla ve stěrech vysoký titr ureapl. ureal., mykopl., elisa na chlamydie pozitvní IgA 2,45 IgG 152, v moči E. coli- velmi špatně citl. Dostala jsem Ofloxin rp. III, poté Doxybene III, Azitrox III, zase Doxybene a teď naposled Triprim III. Sono ledvin – normální nález. Ale přesto bolest v oblasti ledvin mám. A bakterie nijak nemizí – při každých stěrech a náběrech je tam mám. Ještě k tomu mám stálé gynekologické potíže – výtoky, které mi vždy po gyn. léčbě přestanou, ale do 2 týdnů se znovu objeví. Posledních čtvrt roku se mi i rozházela menstruace a mám ji vždy tak 15 dní v cyklu a tak musím užívat hormony. Táhne se to už skoro rok a jak pořád beru antibiotika, tak mám už oslabenou imunitu a stále marodím. Jinak ještě k antibiotikům užívám urol. čaje a brusinky. Předem děkuji za odpověď. Už jsem bezradá a budu ráda za jakékoliv doporučení.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Edito. Terapie mykoplazmatické i chlamýdiové infekce byla u Vás vedena správně. Nevádíte ale, zda byl součastně s Vámi přeléčen i Váš partner (či partneři). Clamýdie a ureaplzmata se přenášejí stykem, pokuď se léčí pouze jeden z páru, znova se nakazí od partnera, který bývá obvykle bez příznaků nemoci. Pokuď se Váš partner nepřeléčil, je nutné znovu zopakovat léčbu ( tetarcyklinovým či makrolidovým antibiotikem po dobu 7 dnů), ale součastně s Vámi léčit i partnera! Po dobu léčby se je vhodná sexuální zdrželnivost ( baktérie jsou aktivní ještě i 3 dny od zahájení léčby). Stran prevence - dbejte, aby každý člen Vaší domácnosti měl vlastní ručník ( nejsou vyloučeny i jiné formy přenosu). Sexuální zdrženlivost a monogamie by měli být samozřejmostí. A na závěr: od léčby azitromycinem se v součastné době upouští pro rozvoj rezistence u mykoplazmat.

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Desatero pro unavené oči
Články: Desatero pro unavené oči
Dnešní doba, kdy občas jen...
Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Články: Rakovina ledvin: tichý nepřítel
Téměř všechny nádory tohoto...
Hořká čokoláda snižuje krevní tlak
Články: Hořká čokoláda snižuje krevní tlak
Profesor Jeffrey B...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Prasečí chřipka, ptačí chřipka...  Co nás ještě čeká?
Články: Prasečí chřipka, ptačí chřipka... Co nás ještě čeká?
Na chřipku se někdy díváme...
Na záděrky platí prevence!
Články: Na záděrky platí prevence!
Suchá a odrostlá kůžička u...
Alkohol a paracetamol – co tato kombinace může udělat s játry
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x