Zánět močového měchýře

Začátkem srpna jsem dostala zánět močového měchýře, zřejmě ho vyprovokoval intenzívnější sex. Hned ráno jsem cítila pálení, řezání při močení a měla jsem krev v moči.Gynekolog mi nasadil Nolicin na 7 dní. Po 6 dnech jsem však stále musela běhat na malou, už mne to vyčerpávalo,tak jsem navštívila pohotovost.Byl malý nález krve v moči na papírku,bílkovina v pořádku.Moč byla odeslána na kultivaci a dostala jsem atb Amoxiklav (na Nitrofurantoin jsem alergická). Příznaky ustupovaly a výsledky z kultivace byly negativní. Znamená to tedy, že zabral zřejmě Nolicin. Amoxiklav jsem dobrala a 14 dní vše bylo ok.Nyní se mi objevilo opět časté močení. Šla jsem k PL, v moči byl opět malý nález krve, ale byla jsem den před menzes, tak mi dr. řekla,že je to k tomu a bílkovina v moči nebyla. Nic mne nepálí,ale svědmí mne konečník,šimrá močový měchýř a stále mám nutkání na močení. Nyní jsem dostala menstruaci,tak už vlastně nevím co mne bolí a šimrá.Běhám stále často na malou, piji 3,5litru vody denně,beru brusinky,lichořeřišnici. Dr. mi předepsala Augmentin, když bude prý nejhůř. Teplotu nemám.Ale jsem už z toho psychicky labilní.Prý to může být i psychické. Bojím se, abych nedostala třeba zánět ledvin,na druhou stranu nechci brát zbytečně zase antibiotika.Prosím,poraďte mi. Ještě se chci zeptat, když v nemocnici na pohotovosti dávali moč na kultivaci (já jsem moč odevzdávala v kelímku), dělá se pouze rozbor na bakterie nebo i na zánět, krvinky apod? Předem děkuji za odpověď. Chceme s manželem další miminko, ale už 2 měsíce jsme díky zánětu v sexuální abstinenci, přestože striktně dodržuji všechna doporučení :-( Psala jsem už do jiné poradny, kde pan doktor zmínil, že mm může být podrážděný od minulého zánětu a i vlivem psychiky se před menstruací ozval...co si myslíte Vy?Děkuji...

Odpověď odborníka:

Vážená paní Petro, příčinou Vašich obtíží je nejspíše infekce v urogenitální oblasti. K potvrzení jejího původce je nezbytné standardní mikrobiologické vyšetření moče a stěrů z genitálu; moč z kelímku nelze pro spolehlivé určení infekce použít. Případná antibiotická léčba by se měla řídit podle kultivačního nálezu; při častém střídání různých antibiotik bez ověření jejich účinku hrozí riziko vypěstování kmenů odolných vůči většině antibiotik. Doporučuji Vám domluvit se s Vaším praktickým lékařem a gynekologem na koordinovaném postupu. S pozdravem, MH.

MUDr. Milan Hrubý
MUDr. Milan Hrubý

Specializace: Nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: