Zánět slinivky břišní a žlučníkové kamínky- souvisí s psychikou?

Dobrý den, je mi 28 let a v posledních 3 letech jsem prodělala bez problémů 2 těhotenství. celý život jsem byla zdravá ( snad jen trvalý výskyt malého podílu krve v moči, který jsem zdědila a který mě ale nikdy nezpůsoboval obtíže ). na konci šestinedělí se mi dostavila dosud neznámá bolest v oblasti pod žebry, která tlačila na plíce, až se mi těžko dýchalo- ale nebylo to nic vážného a myslela jsem si, že je to jen nějaký namožený zádový sval...o dva měsíce později mě krátce po jídle přepadla tak strašná bolest podobného projevu, ale mnohem horší, od které mi ale pomohlo vyzvracení a poté mi zas bylo dobře-s dvěma malými dětmi člověk ledacos neřeší a také jsem v té době měla velký stres, který mi způsobovali mužovi rodiče a k incidentu dokonce došlo během jejich návštěvy, tak jsem si řekla, že to je třeba psychického rázu.nechala jsem to být. o tři týdny později- den před další jejich návštěvou jsem dostala záchvat znovu- opět jsem se donutila k zvracení, ale určitá bolest přetrvávala. den na to jsem se s rodiči pohádala- bylo mi zle a opravdu mě naštvali. Bolest přetrvávala a tak jsme druhého dne navštívili pohotovost. vzali mě na sono a řekli že mám spoustu malých žlučníkových pigmentových kamenů- které způsobilo prý těhotenství. pak mi vzali krev a zjistili že mám akutní zánět slinivky- ještě ten den jsem prodělala ERCP, kde mi zavedli trubičku, přičemž ale také došlo ke zranění, kvůli kterému jsem ( nejspíš ) musela dostat i transfúzi.teď je to přesně týden. zákrok prý byl úspěšný a já se cítím opravdu o moc lépe. hodnoty AMS-S byly na začátku 38,77... Mám jen několik dotazů- mohl můj zánět způsobit můj psychický stav? mužovi rodiče mě také začali obviňovat , že jsem si žlučové kameny zapříčinila špatným jídelníčkem- před dětmi jsem 11 let vůbec nejedla maso a dodnes se masu vyhýbám- i kvůli dětem stále hledám nové možnosti výživy-preferuji jednoduchost ale bohatost a víceméně jsem dodržovala pravidla žlučníkové diety aniž bych tušila, že mám kamínky-dělám někde chybu? jako kojící matka samozřejmě nepiji alkohol..a to je další otázka. spousta lidí mě od kojení odrazuje- že by mi teď mohlo brát potřebné živiny.. po týdnu v nemocnici jsem o mléko skoro přišla, ale stále se snažím a moc bych to chtěla zachránit- jaký na to máte názor?můj poslední dotaz je ohledně ERCP-budu ho muset prodělat znovu a opravdu z toho mám strach- opravdu neexistuje nějaká alternativa, jak by mi trubičku vytáhly?může se tento zákrok provádět v narkóze? minule byl doktor strašně nepříjemný, v té obrovské bolesti mi ještě vyčítal, že říhám,..jak kdybych to snad mohla nějak ovlivnit! jsem z toho všeho ještě dost zmatená , proto děkuji za jakoukoliv odpověď a radu..

Odpověď odborníka:

Výčitky rodičů k Vašim jídelním zvyklostem nejsou odůvodněné. Ke vzniku kamenů predisponuje např. těhotenství. Psychický stav zánět slinivky nevyvolal, ale mohl Vám přitížit. Není námitek proti kojení, jakmile se budete cítit dobře, kojit můžete. Ani případná narkóza není překážkou kojení, zjednodušeně řečeno - kojit můžete, jakmile toho budete schopna, ev. lze první porci mléka po anestezii znehodnotit. Doporučuji, abyste gastroenterologa - endoskopistu před výkonem požádala o premedikaci, tj. nějaký nitrožilně podaný lék, který sníží vnímání bolesti a nepříjemných pocitů. Z hlediska kojení je možné podat např. Dormicum. Ani léky proti křečím, např. Buscopan, při kojení nevadí.

MUDr. Jan Vachek
MUDr. Jan Vachek

Specializace: Vnitřní lékařství

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: