Zánět/zarostlý nehet na noze

Dobrý den paní doktorko, Prosím Vás o radu. Před nějakou dobou mě občas pobolíval pravý palec na noze. Měla jsme za to, že to je z toho, jak někde pořád vrážím - stůl, postel,... . Pak ale palec trochu natekl - přesto vypadal normálně. Všechno to napovídalo že bolí kvůli bouchnutí. Pak palec začal červenat víc, proto jsem zkusila framykoin. Místo zlepšení se spíše zhoršilo, proto mi známá (zdravotní sestřička) doporučila višňák. Asi den před tím, než jsem si ho začala dávat na palec (dnes je to asi 2 týdny) mi začalo vylézat maso, neboli vymizela mi kůžička. Palec bolí pouze v těch místech - ze stran ani zepředu nebolí ani po šáhnutí. Přijde mi spíš, že naopak po stranách tolik nedrží - jako nehet na druhém palci. Šla jsem proto k praktické doktorce - ta mi jen doporučila chirurga. Ten hned řekl že to strhne, tak jsem namítla, že jsem si o strhávání našla hodně informací a že to chci zkusit jinou cestou. Je pravda, že když znovu naroste, budou ty samé potíže? A může se tím ten nehet úplně zdeformovat? Šla jsem tedy ke kožní a tam mi dala p. doktorka na zánět antibiotika v kapslích (po 8 hodinách), pak roztok ve kterém mám palec koupat (namíchaný s vodou samozřejmě) a hojivou mast. Za týden mám jít na kontrolu, ale velmi se bojím, že to trhání mě nemine. Mám z toho hrůzu - kamarádku to potkalo a vyprávěla mi, jak je to hrozné. Myslíte si, že je strhnutí nutné? Nešlo by to jinak, pokud antibiotika, mastička a koupání nepomohou? Přikládám taky fotku, jak palec vypadá aktuálně, když dotaz píšu. Děkuji za odpověď, budu moc ráda, když se dozvím odpověď do týdne, než půjdu na kontrolu. Opravdu moc! Představa totiž, že by mi ten nehet strhávali pravidelně, protože by to zarůstalo furt... je pro mě traumatická. Nidky jsme takovýto problém s nehty neměla a všechny ostatní jsou v pořádku. MOC Vám děkuji za Váš názor! Přeji hezký zbytek dne. Katka

Odpověď odborníka:

Milá paní , máte tam granulom jak vyšitý, asi z opakované traumatizace - jak udáváte, projev se musí odstranit , na to žádná jiná terapie neexistuje a pokud budete o prst pečovat, neměl by se stav opakovat. Jinak stržení se nebojte , nejsme ve středověku a bolet to nesmí ! S pozdravem

MUDr. Silvie Rafčíková, MBA
MUDr. Silvie Rafčíková, MBA

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Centrum estetické medicíny

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: