Zánět zubu + přetrvávající potíže při dobírání atb

Dobrý den, pane doktore, Moje zubní lékařka mi u již u „mrtvého zubu“ (5 vpravo dole) po opakovaném čištění kanálku, kdy intenzivní bolest neustupovala několik dní, udělala RTG zubu, kde identifikovala zánět/váček. Jako příčinu bolesti stanovila fakt, že váček je blízko nervu, který prochází vodorovně pod zánětem. Protože akutní bolesti přetrvávaly a nepomáhalo ani čištění kanálků, resp. nedošlo k samovolnému vymizení zánětu, lékařka předepsala ATB Rowamycine 3. (Asi je dobré ještě zmínit, že těsně před začátkem užívání ATB jsem měl dva dny teplotu 38, pravděpodobně tedy od zánětu.) Nyní ATB dobírám, nemám již samovolné akutní bolesti, nicméně trpím stále mírně až středně intenzivními bolestmi pravé tváře dole (zub paradoxně bolí významně méně) kde tato tvář je stále mírně oteklá a jakoby mě slabě „mravenčí“. Jakmile jen slabě koušu na nemocném zubu, bolesti se opět velice nepříjemně zintenzivní a to opět víceméně na pravé tváři dole, bez bolestivosti zubu. Jako odborníka v této oblasti se Vás tedy táži: 1. Je toto možné, resp. „normální“ i při dobírání antibiotik, jelikož nerv zkrátka bude ještě nějakou dobu podrážděn a proto trpím výše uvedeným? A nebo tyto reakce by už v žádném případě neměly být, resp. tvář by již neměla být nateklá, bolestivá a svědčí to např. o pokračujícím zánětu? 2. Jaký byste stanovil další léčebný postup? (Moje lékařka je v současné době na dovolené, tzn. nevím jestli vyčkat a nebo navštívit zastupujícího lékaře.) Díky za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, děkuji za Váš dotaz. Bolestivost může přetrvávat i nějakou dobu po aplikaci antibiotik, zásádní pro to, aby antibiotika dobře fungovala, je dokonale pročištěný a vydezinfikovaný kořenový kanálek, zub nesmí být v žádném případě ponechán otevřený do dutiny ústní, jelikož se okamžitě infikuje. Antibiotika se k zánětu dostávájí krevní cestou a pokud kanálek nebyl dobře pročištěn nebo nebyl nalezen případný druhý kanálek, může infekce uvnitř zubu, kde již není u "mrtvých" zubů cevní zásobení přetrvávat. Vždy pomáhá i tzv. incize, uvolnění zánětlivého ložiska drobným nářezem. Pokud nemáte zvyšující se teplotu a otok se také nezvětšuje, ještě bych několik dní vyčkal, v opačném případě raději vyhledejte pohotovostní ošetření. S pozdravem, Jan Stuchlík

MUDr. Jan Stuchlík
MUDr. Jan Stuchlík

Specializace: Zubní lékařství
Pracoviště: Dentální klinika Jan Stuchlík

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Dotaz | Od: Ivana | 25.10.2015 12:10
Dobrý den, před devíti dny mi na pohotovosti vytrhli 8. Extrakce byla hrozná. Lékařka mi řekla, že je v zubu zánět a že si mám zajít ke své zubařce, aby mi tam dala dren. To jsem učinila, nicméně bolest neustoupila, proto jsem v sobotu navštívila zubní pohotovost, kde mi lékař ránu vyčistil a dal mi tam dren (údajně s jakýmsi antibiotikem) V neděli mě zub opět bolel, skončila jsem na pohotovosti, kde mi dren vyměnili. V pondělí se chystám ke své lékařce, opět kvůli výměně drenu. Na tváři se mi udělali jakési skvrny a stále to bolí. Podotýkám, že jsem 8 dní před extrakcí měla angínu a brala antibiotika.

Můžete mi prosím poradit, jak bych měla postupovat dále a dále se chci zeptat, zda je normální, že si moje zubařka nechala zaplatit za výměnu drenu 100 Kč (mám pojišťovnu 207).

Děkuji
Ivana
reagovat
re:Dotaz | Od: uLékaře.cz | 26.10.2015 13:17
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x