Zarudlá předkožka, kůžička na penisu

Dobrý den, mám zarudlou predkožku (prstenec??) a jeji okolí. Dříve se mi objevovaly ranky (natržení) na předkožce nebo prstenci (nevím v jaké části se nacházi prstenec). Nechal jsem to být a po čase se to vždy zahojilo. Jelikož jsem neměl dlouho partnerku tak jsem to nijak neřešil. Človek si potom najde svůj vlastní způsob, jak si to udělat, abych nezpůsobil natržení. Jenomže po delší době přišla partnerka a ta to má ráda trošičku drsnější a zde už nastal problém, dřive bylo vše v pořádku s předchozí partnerkou, co se týče sexu (cca 4 roky zpět). Začal jsem to tedy řešit nejdříve s uroložkou, která mi doporučila framikoin, elocom mast a lamysil (smíchat dohromady) + vynechat sprchová mýdla a používat lactacyd. Tím jsem to mazal cca 3 týdny. Zlepšení žádné + to bylo snad horší. Navštívil jsem tedy kožního a ten mi předepsal tabletu Mycomax a mast pimafucol a nechat v klidu (zdržení sexualních aktivit). Po týdnu jsem šel na kontrolu, předepsal ještě jednu tabletu Mycomaxu a tentokrát mi napsal recept na oční mast. Údajně je šetrnější. Pimafucol jsem zatím vysadil. Doktor tvrdí, že to chce prostě čas. Nějaké zlepšení tam možná je, ale žadný zazrák po té oční masti. Dneska se mi to začlo rozšiřovat i na okraj žaludu (viz. fota). Udělal jsem si odvar z heřmánku a 20 minut jsem se v tom koupal, třeba mi to pomůže k regeneraci kůže. Je to jakoby se mi tam loupala kužíčka. Nevím jestli to patří k hojení, jestlí se tám tvoří nějaký ochranný film, ale děsně mě to štípe při koupání a běda když partnerka začne se třením. Podotýkám, že dříve jsem nemohl přetáhnout předkožku zpět přes žalud (aby byl zakryt) a nyní to jde, nechápu to. V neklidovém stavu se mi samozřejmě stáhne samovolně a zpět už nejde. A nějak silně při masturbaci napínat předkožku taky nejde. Jinak už opravdu nevím. Mám partnerku a je to prostě problém se udržet v klidu a zdržet se veškeré sexuální činnosti. Kazí mi to sexuální život a tím i vztah. Možná docházi k zůžení, protože doktor říkal, že se to potom řeší i menším zakrokem. Evidentně měl namysli obřizku.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Michale. Chápu, že daný problém je pro Vás velmi obtěžující, musím se ale omluvit - obávám se, že takto přes poradnu na dálku jej nevyřešíme. Je třeba, abyste se v případě nezlepšení obrátil na dermatologa, kde jste byl vyšetřen (řekl bych, že péče dermatologa je pro daný stav příhodnější, než léčba na urologii). Z Vašeho textu není zjevné, co Vám ošetřující lékaři sdělili jako příčinu stavu (navržená léčba by odpovídala kvasinkové infekci...) - což je podstatné, ani jaké složení má doporučená oční mast (jde o kortikoid?). Hojení nějakou dobu trvá, a pokud je léčba vedena proti kvasinkové infekci, je na místě uvážit, zda by nebylo vhodnější užívat celkově léky delší dobu (tableta Mycomax ještě jednou a pak tzv. udržovací léčba...) a i nadále příslušný lék i místně (např. již zkoušený Lamisil, event. jiné). Rozhodně ale doporučuji se na postupu domlouvat s dermatologem, kde jste byl vyšetřen, při kontrole by mělo být rovněž uváženo, zda nejde o jiný problém, než kvasinky...

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: