Závislost na lexaurinu

Dobrý den. Šest měsíců po porodu jsem začala mít problémy s aritmií a pocitem silného bušení srdce. Pan doktor mi napsal lexaurin 3, ten mi velice pomohl, ale nevěděla jsem, že je velmi návykový. Ze začátku jsem ho užívala vyjímečně, ale po čase se mi začalo dělat častěji hůře a brala jsem ho více. Teď to bude rok a půl co ho užívám a poslední měsíce musím téměř každý den. Mívám stavy silné nevolnosti, bušení srdce a nervového vypětí, které jsem dříve neměla. Nevím jestli na něm můžu být závislá tak, že tělo samo vyvolá tyto příznaky, nebo je to pouze psychická závislost? Moje životní situace je poměrně klidná, ale od doby co užívám lexaurin se necítím dobře (bez něho). Skoušela jsem homeopatika (sedatif pc), užívat třezalku a jiné přípravky, ale bez větších úspěchů. Mohla by jste mi prosím poradit nějaké jiné léky, volně prodejné či na předpis, které by my mohly pomoci aniž bych dále musela užívat lexaurin. Moc děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den,Vaše zkušenost s nevhodným lékem pro delší užívání je vlastně Vaší velkou výhodou.Lék Lexaurin patří do skupiny benzodiazepinových protiúzkostných léků.Působí sice poměrně rychle,ale je vhodný jen pro krátkou aplikaci,než nastoupí plný efekt léků mnohem výhodnějších-antidepresív.Tyto léky zasahují cíleně do oblasti mozkových mediátorů,vyrovnávají jejich hladinu.K rozvoji jejich účinku je však třeba určité trpělivosti-léky se plně uplatní v průběhu 2-3 týdnů.Léky typu Lexaurinu používáme právě jen k překlenutí této fáze,poté plně přecházíme na účinnou dávku antidepresív,ty je vhodné užívat mnohem déle,aby se zabránilo návratu nepříjemných stavů.Aplikace antidepresív organismu nijak neškodí,naopak je lze vnímat jako ochranné léky,které zabraňují oslabení imunity apod.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
závislost na Lexaurinu | Od: JARMILA | 5.1.2016 10:03
Lékařka mě vysadila Lexaurin naráz, mám příšerné
stavy, nemohu spát, nejsem schopna nic dělat. Je
správné vysadit tento lék naráz? Prosím ozvěte se a
reagujte na můj dotaz.Děkuji.
reagovat
re:závislost na Lexaurinu | Od: uLékaře.cz | 6.1.2016 16:08
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: