Závratě, tinnitus, brnění ruky

V září mi bylo diagnostikováno benigní paroxysmální polohové vertigo (v noci mě budila závrať při přetočení se na pravý bok), pan doktor mi vysvětlil polohovací cvičení a asi za 10 dní potíže ustoupily. Zůstala mi ale závrať, která už ale není vyvolávaná při změně polohy nebo při polohovacím cvičení, nejvíce ji pociťuji při chůzi, někdy i v sedě a při některých činnostech (např. čištění zubů). Závrať pociťuji v takových nárazech, jako kdyby zhoupnutí. Před měsícem se přidal i tinnitus v obou uších, před 14 dny mravenčení v levé ruce. Mám za sebou RTG krční páteře, audiogram plus vyšetření na ORL, CT mozku, eeg, evokované potenciály, krevní testy (včetně testů na boreliózu), test na oční pozadí., vestibulární vyšetření ucha ukázalo (ENG) - zde byl prokázán spontánní nystagmus vlevo, polohovací nystagmus nenalezen. Jako diagnóza mi byla sdělena vestibulopatie, léčba: vestibulární rehabilitace. Zajímalo by mě, zda diagnóza odpovídá, resp. jak je možné, že jsem měla BPPV na pravé straně a porucha byla nalezena na levé a jak s tím vším souvisí brnění v levé ruce. Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Brnění ruky jistě s vestibulární patologií nesouvisí. je tedy na zvážení, zda se jedná o potíž s postižením nesouvisející - nejčastěji způsobené krční páteří nebo karpálním tunelem, případně o projev postižení mozku, kde by mohl souviset i se závratěmi. K tomuto by se měl vyjádřit lékař - neurolog, který Vás má v péči. Záleží na neurologickém nálezu a dalších faktorech, které je třeba cíleně zjišťovat při vyšetření.

MUDr. Magdaléna Hlavačková
MUDr. Magdaléna Hlavačková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: neurologická ambulance Uherský Brod

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: