Žebra - bolesti nejasného původu

Dobrý den, prosím o radu na můj problém. Asi před rokem mě začalo pobolívat vpravo, uprostřed žeber, asi 10 cm od páteře. V 8/2008 se problémy zhoršily, a tak jsem absolvoval: RTG srdce a plic - v pořádku, RTG Th páteře - mírná sinkonvexní skolioza, plynulá kyfoza, výška ob. těl zachována. Mělké imprese schmorl. uzlů. Spondyloza, incip. spondylartroza. LS páteř - osové postavení vyhovující, pedikly zachované. Plynulá lordoza, výška ob. těl zachována, imprese schmorl. uzlů. Počínající osteochondroza L2/3. Spondyloza, incip. spondylartroza. Kaudální část pravého hemithoraxu - skelet bez čerstvých traum. změn. Urologie vč. USG ledvin - z jiného důvodu v 6/2008 - v pořádku. Obj. neurol: palp. citl. střední Th obl. páteře, zde i bilat PV spasmy, hůře rozvíjí střední Th, senze norm. Následovala rehabilitace - mírné, chvilkové zlepšení,12/2008 inf. léčba - FR+1amp. Natrium salicylicum, + 1amp. Guajacuranu, + 1amp. Mesokainu-celkem 10x, podstatné, leč chvilkové zlepšení. Mohou tady být příčinou pouze degenerativní změny, co psychika, stres, strach z vážné nemoci?! Kdy se dělá RTG a kdy CT? Předem mnohokrát děkuji za odpověď...s pozdravem...AV.

Odpověď odborníka:

Dle vašeho nálezu máte jen mírné degenerativní změny páteře, které by neměly způsobovat takové obtíže. Ale neurolog popisuje svalové stažení kolem hrudní páteře - tyto svaly ("v křeči") někdy mohou bolest velmi výrazně. Psychický stres může tyto obtíže zhoršovat, protože každá psychická nepohoda vede k dalšímu stažení svalů. Doporučovala bych dlouhodobou a šetrnou rehabilitaci a uvolňovací cviky. Některé léky na uklidnění mají i určitý myorelaxační efekt - uvolňují svalové stažení. CT příslušné oblasti by bylo na místě, pokud by se na RTG hrudníku ukázaly jisté změny, které by bylo nutno upřesnit.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: