Zelený zákal v mladém věku

Dobrý den, je mi 23 let a poslední dobou vidím hůř do dálky, z tohoto důvodu jsem šla na oční vyšetření. Tam mi naměřili fouknutím do oka vysoký tlak oka cca. 28,5. Potom udělali pachymetrii (nakapali mi kapky na znecitlivění očí) a i po tom výsledek nebyl dobrý. Byla jsem objednaná na vyšetření u odborníka, aby prokázal jestli to je zelený zákal, ale doktorka mi říkala, že mi nechce lhát ale ve většině případech, to bývá zelený zákal. Na vyšetření jsem byla brzo ráno (četla jsem, že ráno mají oči nejvyšší tlak) je možné, že by byl zelený zákal vyloučen? Trpím na migrény už od dětství a na kolísavý krevní tlak. Doufám, že to zákal nebude, mám strach, že to bude vést ke slepotě, když už teď vidím hůř do dálky (0,25). Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, vyšší nitrooční tlak sám o sobě ještě vůbec nemusí znamenat, že se jedná o zelený zákal a vždy je třeba aktuální hodnotu nitrooční tlaku brát v kontextu dalších vyšetřeních, která se pro potvrzení tohoto onemocnění musí provést. Navíc zelený zákal nemá vůbec žádnou souvislost s tím, jestli se Vám mění dioptrie nebo ne. Pokud Vám mohu doporučit, určitě byste měla podstoupit vyšetření u lékaře, který má zkušenosti s léčbou zeleného zákalu a teprve na základě tohoto vyšetření vyvozovat jakékoliv závěry. Přeji hezký den.

prim. MUDr. Radan Zugar
prim. MUDr. Radan Zugar

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Oční centrum Praha, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: