Zhodnocení

Chtěla bych se zeptat zda je v pořádku-dle mého lékař ano holter, resp. výsledek. Mám 380 síňových a 130 komorových extrasystol, ale jsou tak i 2krát triplet a salva o 6 komplexech.Přečetla jsem si na netu,že komorové extrasystoly navíc když fibrilaci .Můj lékař mi sdělil, že na netu píší hlouposti.Já jsem to kdysi moc nevnímalaa když tak jako tuknutí navíc,teď mi tak jedno ťuknutí chybí.Někdy je desítky minut klid a potom třeba během 15 minut 5 krát.Druhá věc-jakto je s prodlouženým QT, na netu jsem četla norma u žen do 0,450, můj lékař říkal do 0,480 a druhý dokonce do 0,360.To jsouhodně rozdílné hodnoty. Můžete mi jako odborník-kardiolog napsat zda množství extrasystol normální, zda jsou komorové závažnější, navíc kdyžjich je 6 za sebou a jak to je s tím QT.Děkuji

Odpověď odborníka:

Naďo, extrasystoly jsou vlastně stahy srdeční svaloviny "navíc "a podle místa vzniku jsou buď síňové nebo komorové. Po extrasystole následuje krátká pauza. Pacienti buď extrasystoly vůbec nevnímají nebo je mohou vnímat jako "ťuknutí navíc" i jako vynechání tepu - je to individuální. Obecně nelze říci, že komorové extrasystoly jsou závažnější, Ojedinělé extrasystoly nejsou nebezpečné, určitý problém pro vznik závažnější arytmie může představovat nakupení extrasystol - salvy. V současné době se izolované extrasystoly většinou neléčí. Prodloužení intervalu QT může mít několik příčin - je buď geneticky podmíněné nebo může být způsobené některými léky, nízkou hladinou kalcia či draslíku....... (je třeba konzultovat s oš. lékařem či kardiologem). Délka intervalu QT je závislá také na srdeční frekvenci, proto se používá korekce intervalu QT na tepovou frekvenci - tzv. QTc. Norma je skutečně do 0,450, ale u žen je o trochu delší - hraniční je hodnota 0,47 - 0,48. Prodloužení tohoto intervalu může být rizikovým faktorem pro vznik arytmií. Na problém je třeba se dívat komplexně - tedy nejen hodnotit EKG křivku, ale i celkový stav pacienta, vzít v úvahu i podávané léky, laboratorní hodnoty.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x