Zhodnocení ct

Moje přítelkyně trpí neurogenními klaudikacemi, po 15 minutách chůze v nerovném terénu začnou těžknout nohy, a jsou slabé. Brnění po zadní stěně stehna až do lýtka a plošky. Nohy jsou jakoby ochrnuté, dřevěné. Po 5-10 minutách sezení, nebo ležení se ji uleví a může pokračovat na chvíli v chůzi či stání. Neurologický nález: DK. Las od 80st. zkrácené hamstringy, rrL 2/4 sym, živé, L5/S2 NIŽŠÍ BILAT. PYR. J.0, sval. síla norm. Unterberger negat. porucha vibračního čití DKK, v.s. PNP tenkých vláken, Hyperleflexie, nohy. RTG: mírná dx-konvex. skolioza, lordosa zachovalá. Malá def. spondyloza. EMG: H-reflex nevýbavný, nelze vyloučit neuropatii tenkých vláken. Spon. aktivita v m.gastrocn. med v levo. Histogram hraničí, ojediněle MUP závěr: Rad. léze S+ v levo. CT: Segment L3-4 Páteřní kanál je lehce zúžen 13 mm, v AP rozměru. Bulging disku do 2MM dorzálně s lehkým tlakem na durální vak. Incip. def. spondyloza, spondylartroza. Foramina bolat. nejsou zúžená. Segment L4-5 Páteřní kanál je hraniční šíře 14mm v AP rozměru. Dorzální protruze disku 3mm dorzálně s tlakem na durální vak. def. spondyloza a spondylartroza. Foramina bilat. zúžená, vlevo kořen v kontaktu se žlutým vazem a diskem. SegmentL5-S1 Páteřní kanál je hraniční šíře 14mm, v AP rozměru. Dorsální potruze disku až paramediální herniace do 4mm s tlakem na durální vak. Nelze vyloučit kontakt kořene S1 vlevo s herniací. Odkaz na snímky z CT: http://agent0.rajce.idnes.cz/ct/ Můžete prosím doporučit další léčbu? Přítelkyně cvičí třetí měsíc, nohy stále neposlouchají, po fyzické námaze jsou bolavé, nejvíce večer i v klidu, jsou namožené. Bolest není ostrá, ale tupá, šíří se v souvislosti s bolestí zad. Léčí se se slinivkou a glaukomem. 44 let. Děkuji za pomoc.

Odpověď odborníka:

Doporučuji Vám znovu konzultovat neurologa. CT neukazuje nějak významné zúžení kanálu páteřního, ale provedení MR by bylo výrazně přínosnější. EMG závěr je lehce nejistý a potíže, jak je popisujete ukazují spíše na obraz běžný při zúžení bederního kanálu páteřního. Zajímavž by byl i prostý RTG páteře ve stoje a v předklonu a záklonu. Může odhalit některé deformity, které vleže na CT nebo MR nejsou patrné. Váš neurolog jistě dokáže posoudit původ obtíží a zvážit možnosti řešení.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Magický cholesterol – víte, kolik je ho ve vaší krvi?
Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Články: Bolest jako varovný signál: dokážete ji poslechnout?
Bolest je často chápána...
Orgasmus u ženy
Články: Orgasmus u ženy
Příčin, které způsobují, že...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Rakovina žaludku – i zde je cílená léčba užitečná
Články: Rakovina žaludku – i zde je cílená léčba užitečná
Přestože se výskyt rakoviny...
Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Články: Změkčení stolice přináší úlevu od bolesti
Pacienty s hemoroidy a...
Krevní obraz
Články: Krevní obraz
Krevní obraz je laboratorní...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: