Zlomenina hlavičky radia

Před měsícem jsem si zlomil ruku, Dg. Fractura capitis radii 1. dx. Mason 1. (S52.10). Sádru mi sundali po 10 dnech, následně cca 7 dní jsem používal ortézu. Nyní již nepoužívám nic, s rukou hýbat mohu, napnutí není 100%, při špatném pohybu cítím mírnou bolest. Za cca 2 týdny mě čeká rehabilitace. V ruce mi při určitých pohybech výrazně a slyšitelně zvenčí vrže (bolestivé to není) chtěl bych se zeptat proč, případně co stím?? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Zdravím Vás, tuhle potvoru jsem měl samozřejmě taky držkopádem z kola přes řídítka, takže znám velmi dobře... to vrzání už ale nevím, máte to přímo v tom lokti nebo v předloktí...?? každopádně by mělo časem odeznít, je to nejspíše způsobeno znehybněním a ztuhnutím ruky a rozhodně to chce ještě pár týdnů klid a na RHB opravdu dokážou loket úplně narovnat, v což jsem moc nevěřil, ale opravdu to jde úplně lehce a bezbolestně, akorát na to mají svůj grif a sám to nezkoušejte, je na to potřeba fyzioterapeuta... další zátěž pak opravdu volte podle bolesti, něco se tím dá dělat brzy, ale né všechno... já jsem zkoušel samozřejmě hned tenis, basket a volejbal, ale byla to trestuhodná nezodpovědnost a párkrát jsem tedy syčel bolestí příšernou, a opravdu je lepší se takovým pohybům vyhýbat než se to zhojí a přestane úplně bolet při zátěži, i tak kupodivu se mi to zhojilo dobře, jsem pravák a loket nebolí, ale není úplně pevný a jakoby se lehce viklá... takže síla v ruce není úplně jako bývala, je to způsobeno tím že kolem hlavičky radia se obepíná vaz, který ji vlastně v kloubu přidržuje a tento vaz bývá přece jen poškozený již hned při té zlomenině, akorát to na rtg snímku není vidět, jedině na MR, ale i tak se s tím nedá nic moc dělat, šít vazy je nutné hned po úrazech operativně, později se již nezhojí... ale jinak funkce kloubu je po tomto dobrá, sportovat se s tím dá slušně, pár servisů nebo smečů v tom cítit je ale hrát se s tím dá i bez ortézy, akorát si dejte pozor na skok do vody, já si skočil jen ze břehu do bazénu šipku a loket mi vyskočil a ruka málem upadla, ale za pár týdnů se to zase zpevnilo a dobré... akorát jsem to už pak fakt víckrát nikdy nezkoušel :-) díky, pěkný den

MUDr. David Folprecht
MUDr. David Folprecht

Specializace: Praktické lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: