Zlomenina kotníku - otok, rehabilitace

Dobrý den. Mám 6 týdnů po komplik. zlomenině hlezna. Celkem 6 šroubů a drát v lýtkové kosti. Celou dob jen nechodící ortézu, jelikož mě trápila i tromboza. Dnes mě doktor řekl, že ortézu již nedávat, vzal mi berle a dal jen fr.hole, že mám začít chodit, ale já nemůžu nohu ani ohnout do pravého úhlu, abych na ni mohla došlápnout, mám ji ochablou a celkově mě v chodidle píchá a dost bolí. Navíc, pokud chodím bez ortézy, noha mi oteče do extrémních rozměrů. Je to normální? Jak mám na nohu došlapovat? Jakou zátěží? Nemůžu si ještě něco zlomit, nebo něco udělat s achilovkou? Nic mi nebylo vysvětleno, jen mám naplánováno asi 6 rehabilitací. A t mě původně říkali, že budu 3 měsíce bez došlapu, další 3 s došlapem a jestli budu do roka normálně chodit, bude to zázrak. A ted ,,zázračně,, běž a choď .. :-)

Odpověď odborníka:

Na foto je jen boční snímek a ten je správný. Postavení dobré. Po operaci vždy doporučujeme okamžitě kontaktní zátěž, jak říkáme noha se nemá nosit ve vzduchu. Jen lehce klást na zem a zátěž do 10% zvyklosti. Po 6 ti týdnech se dostaví postupně asi 30 % zatížení, odlehčení asi do 3 měsíců a to vše podle typu zlomeniny a stavu končetiny a provedeného výkonu. Plná zátěž asi po půl roce, někdy v positivních případech o něco dříve. Plně vám informaci o zátěži poskytně operatér a rehabilitační lékař. Léčba nyní delší dobu na rehabiílitaci.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
oteklý nárt po operaci zlomených obou kotníků (vnitřní i vnější na jedné noze | Od: Rojíková Růžena | 29.7.2016 10:07
Dobrý den. Mám 3tí týden sundanou
sádru a noha (hlavně nárt a kotník)
stále hodně otýká a noha je hodně
zarudlá. Je to normální ? Děkuji za
odpověď Rojíková
reagovat
re:oteklý nárt po operaci zlomených obou kotníků (vnitřní i vnější na jedné noze | Od: uLékaře | 1.8.2016 10:22
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopírovala a vložila přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: