Zlomenina os metatarsale iv

Jsem v Dominikanske republice,kde jsem mel malou nehodu na motorce po ktere me bolel nart.Nenateklo to moc a ani se neudelala modrina a tak jsem tyden pajdal,nez jsem zasel na pohotovos,protoze tam byla bolest.Po rentgenu mi doktor rekl,ze to neni zlomeny a poslal me druhy den k ortopedovi.Tam jsem nesel a tak pajdam jeste dnes po trech tydnech.Boli to nekdy vice ,nekdy mene zalezi jak moc ten den chodim a ja chodim hodne jak v praci tak se psem.Boli to po ranu vice nez to rozhybu,odpoledne lepsi,vecer jsem rad,ze sedim.Protoze me to nedalo,dnes jsem se ja kouknul na RTG snimek a nasel jsem tam prasklinu v hlave kloubu u IV kosti v nartu..Pravdepodobne je uz pozde jit s tim otravovat doktora a dozvedet se jak jsem padlej na hlavu.Muzete mi ric jak ted nejlepe postupovat bez navstevy ortopeda.Nemam pojisteni atd.Moc dekuji.

Odpověď odborníka:

Pokud se jedná o podhlavicou zlomeninu 4. záprstní kosti je nezbytné znehybnění a to chodící sádrou s přesádrováním nejméně na 6 týdnů s nálsednou pohybovou léčbou, kterou sám jistě dokážete. Sádra je nezbytná. První 2 dny po přiložení sádry nezatěžovat, poté sádra, která nejlépe bude mít gumový podpatek, možná plná zátěž.Bez znehybnění se může vytvořit pakloub s trvalou bolestí. Snímací ortéza je nespoůlehlivá a nevhodnáí

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: