Zlomenina obratle, potrat?

Dobrý den, moc žádám o pomoc. 19.6. jsem si pádem z koně zlomila obratel L1, 5týdnů jen ležim a pak cca dva měsíce budu chodit s korzetem s nemožností si sednout. Ted jsem ale zjistila pomoci těhotenského testu, že jsem v tom. K oplodnění došlo určitě 17.6. No a teď nevím, co mám délat. Bojím se, že páteř to nezvládne, přemýšlím o potratu.. mám za sebou rtg bederni páteře a také CT, sice to bylo dva dny po oplodnění, ale jeste mě rtg čeká určité jednou nebo dvakrát, navíc nemluvím ani o psychickém stavu, je to moc, a nezvladam to.. Je potrat rozumné řešení, nebo by miminko mohlo být v pořádku? A ještě další dotaz, nemám sveho gynekologa, jednoduše vzhledem k častému stěhování v poslednich 4 letech..je mi 20 a zadne potíže jsem neměla. Ted jde mi teda ale o to, ze k žádnému se nedostanu, když jsem teď omezená... příští týden jedu do nemocnice na kontrolu s obratlem, když o to požádám udělají mi všechna vyšetření tam? Případně vzali by mě rovnou ten samý den i na interupci, když se pro ni rozhodnu? A byla by interupce v takovémto případě (obratel,četné rtg..) bezplatná, resp hrazena pojišťovnou? Děkuji předem za jakoukoli odpověď, nevím si rady.

Odpověď odborníka:

Milá Niko, vzhledem k tomu, že jste v počátku těhotenství, tak do doby co by mohlo rostoucí bříško představovat nějakou zátěž na páteř máte ještě několik měsíců. Do té doby se i zranění zahojí natolik, že páteř určitě tehotenství zvládne. Ani nošení korzetu není problémem. Co se RTG a CT týče, tak v počátku těhotenství to znamená vše nebo nic. Buď se těhotenství nějak poškodí a potratí se, nebo se nestane nic a těhotenství prospívá dál. Chápu, že jste momentálně psychicky vyčerpaná a rozhodnout se pro potrat není jednoduché. Osobně vám nemůžu radit, zda na potrat jít, či nejít. Váš zdravotní stav by těhotenství určitě zvládl, RTG či CT v dnešní době nejsou pro těhotenství zvlášť nebezpečné, ale je to na vašem rozhodnutí. Proto si dejte otázku, zda dítě chcete, zda jste připravená ho mít bez ohledu na to že jste po nehodě a také si promluvte s partnerem a rozhodněte se společně. Určitě se rozhodnete tak jak je to pro vás nejlepší. Vyšetření při těhotenství dělá gynekolog, proto se v nemocnici zeptejte, zda je lze udělat tam, nebo si budete muset najít svého lékaře. Na potrat je nutná žádost od gynekologa, některá pracoviště vyžadují i interní předoperační vyšetření, takže by vám potrat určitě nedělali hned na místě. Je to výkon, který se provádí v celkové narkoze a někdy je nutná 1 denní hospitalizace, někdy se jde po 2h domů - vše na zvyklostech nemocnice. Co se placení týče, tak ve vyhlášce je od placení osvobozena žena, která má stav po rozsáhlých a komplikovaných zlomeninách s funkčním či anatomickým defektem a zase je to na domluvě s pracovištěm, kde by vám potrat dělali, takže vám nemohu slíbit, že by jste platit za potrat nemusela. Přeji vám ať se brzo uzdravíte.

MUDr. Barbora Müller
MUDr. Barbora Müller

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Nemocnice Ostrov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: