Zlomený palec

Dobrý den, v pátek na tréninku házené při střelbě došlo ke kolizi mé ruky s protihráčem. Cítil jsem silnou bolest kolem druhého kloubu palce. Protože to není v našem sportu žádná ojedinělá věc, nevěnoval jsem tomu větší pozornost. Palec do večera pěkne otekl tak jsem ho ledoval a druhý den (v sobotu) jsem musel hrát zápas. Po zatejpování celého palce se dala bolest vydržet. Otok se pořád nezmenšoval a po poradě s masérem a následně se známou zdravotní sestrou jsem se v neděli rozhodl přece jen zajet na rentgen právě s podezřením na zlomeninu nebo prasklinu. Co čert nechtěl, opravdu tam něco bylo: (úryvek ze zdravotní zprávy: Obj. nález: otok a palp. algi eMCP, postranní vazy bezpečně pevné, na dorsu MCP v podkoží se rýsuje hematom - místo úderu, periferní NC plná RTG: drobná abrupce z ulnární strany baze zákl. čl 1,8*0,6 mm) Jestli jsem to dobře pochopil a viděl na snímku tak došlo k uštípnutí malého kousku kloubu. Doktor mi chtěl dát sádru na 3 týdny, ale mám zrovna zkouškové období, takže jsem ho po chvíli přemluvil jen na ortézu, protože je to na psací ruce. Moc se na to netvářil, ale nakonec souhlasil. A Vás se chci zeptat jestli jsem neudělal chybu a když tu ortézu budu častěji sundávat jestli to nemůže mít nějaké následky. A také co se stane s tím úlomkem kosti?? Po čase se rozpadne anebo tam bude napořád? Nemůže po čase nebo třeba po dalším úderu způsobit nějaký problém? Např.: nemůže se posunout směrem do kloubního lůžka nebo něco podobného? Bylo by totiž nepříjemné kdybych kvůli takové „banalitě“ nebo podcenění léčby třeba nemohl dál hrát. Omlouvám se za delší příspěvek a předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Chybu jste asi udělal, nejsem přítelem ortéz, sádra je po mnoha stránkách vždy vhodnější. Pokud úštěpek není příliš od kosti vzdálen, dislokován, tak se i v ortéze vzhledem k vašemu mladému věku po čase zahojí. Ortézu bych ale doporučil snímat co nejméně. Pokud byste se obrnil trpělivostí sádrový obvaz bych přece jen si nechal přiložit.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Odstranění klíštěte v deseti krocích
Články: Odstranění klíštěte v deseti krocích
Správné odstranění klíštěte...
Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Články: Včasné odhalení infekce v ráně pomůže lepšímu hojení
Zanícení poranění bývá...
Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Články: Punkce odhalí příčinu vzniku„vody v koleni“
Oteklý bolestivý kloub...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Nepodceňujte pokousání, může vám jít o život!
Články: Nepodceňujte pokousání, může vám jít o život!
Ne všichni si dostatečně...
Kouření zkracuje život – i když kuřáci často tvrdí opak
Články: Kouření zkracuje život – i když kuřáci často tvrdí opak
"Kouřil – umřel. Nekouřil...
Měření plicní vitální kapacity
Články: Měření plicní vitální kapacity
Měření plicní vitální...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: