Zlomený obratel th9

Dobrý den, dcera 10let upadla na záda na kolotočích, když scházela dolů, jelikož jsme jí neviděli jak upadla a neřekla nám že jí trpnou nohy tak do 1.9.2014 (cca 10dnů od úrazu) byla bez ošetření, krom mazání zad proti bolesti (mysleli jsme si že má naraženou kostřč). 1.9. měla dva rentgeny, při kterých zjistili že má v ob.krycí lišty L3 ventrálně je jemné porhloubení se skler.lemem kde jde o starší trauma, spíše osif.zal., Schmorlův uzel po starém traumatu a čerstvé Th 9. Jelikož si nebyli jisti odjednali jí na MR 5.9. tam se prokázalo verifikovanou kompresivní frakturu těla Th9. Byla tedy na 10dní hospitalizovaná na dětskou chirurgií kde po týdnu dostala korzet v případě na wc, jídlo a koupání jinak pořád ležet. Teď už doma leží 14dní a týden ještě bude do kontroly a rtg. Zajímalo by mě protože nikdo mi nebyl schopný říci jak to bude probíhat dál. Chápu že vše záleží na zdr.stavu pacienta. Ale jelikož má už měsíc školy zanedbaný zajímalo by mě jak to je dál s léčbou u dětí. Jestli nějaké rehabilitace či případně lázně? Děkuji Kateřina

Odpověď odborníka:

Postup léčení zavisí na typu zlomeniny. Některá pracoviště u lehkých zlomenin ani korzet nenasazují. Děti se obecně hojí rychleji. U dospělých se čeká tři měsíce až půl roku podle stavu svalstva, skeletu a věku. Ale i tak si myslím, že tak tři měsíce zevní fixace bude stačit.
A jestli dobře počítám už má skoro dva měsíce za sebou. Důležité je, jaký je nález neurologa, zvlášť, když ji brněly nohy. Kdyby jste si nebyli jisti, můžete o další názor požádat ve větších nemocnicích. Ve Vašem kraji Ostrava nebo Olomouc.

MUDr. David Bludovský
MUDr. David Bludovský

Specializace: Neurochirurgie

 
Líbí se vám odpověď?
+10 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: